ZIE GINDS... column HUIS IN HUIS UIT

Algemeen

Z I E    G I N D S…

Zie ginds… komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons…. witte pieten, gekleurde pieten, gevlekte pieten en hopelijk is het plaatje daarmee compleet. Van alles wat, en oh wee wanneer er ergens een kleur wordt vergeten. Dan zijn de poppen of de pieten aan het dansen. Dan komen er mensen samenzweerderig bij elkaar omdat er teveel blauwe of te veel rode pieten waren of dat één piet bruine vlekken had hetgeen bijzonder discriminerend over zou kunnen komen.

Best bizar dat de jonge pieten niet gewoon een donkere huid mogen hebben zoals Sinterklaas een oude kop met een baard. Alles moet anders worden geschminkt dan de werkelijkheid en het lijkt wel of dat in ons land veel en veel erger wordt.

Onlangs zei een getinte vrouw uit Suriname, dat ze het belachelijk vond dat daar geld wordt uitgegeven aan mensen wiens verre voorouders een slavenverleden hadden. ‘Daar hebben wij nu toch geen tegemoetkoming meer voor nodig! Besteed dat geld liever aan onderwijs. Bovendien is de slavernij door blanken afgeschaft!’

Het is te hopen dat iedereen dit jaar een beetje leuk Sinterklaas kan vieren. Wellicht met wat minder dure cadeaus en met wat minder dure drankjes. Maar wanneer we naar de mensen in Oekraïne kijken, dan mogen we toch echt niet zeuren.

Nog even over Sinterklaas gesproken! Enige tientallen jaren geleden waren wij op weg naar het buitenland en dronken nog even koffie in een klein oer-Nederlands café in het centrum van een vriendelijk provinciaals plaatsje.

Het was rond een uur of een. Lunchtijd? Er zaten veel mannen aan diverse tafeltjes met een koffie en een cognacje voor zich. Wij bestelden een uitsmijter met ham en kaas. Dat leek te passen in deze omgeving, ook omdat we snel weer verder wilden en niet iets ingewikkelds wilden bestellen.

Plotseling stonden alle mannen tegelijker als gestoken op en wij keken geschrokken op. Wat was hier aan de hand? Dreigde er gevaar? De mannen duwden zich naar de voordeur en wij zaten plotseling heel alleen met de schrik in onze ogen om ons heen te kijken.

Toen hoorden we een stem die luidkeels in zijn eigen streektaal riep: ‘daar komt Sinterklaas!’ En ja, er kwam een optocht langs met een Sinterklaas op een wit paard en een tiental zwarte pieten huppelend eromheen, strooiend met wat lekkers.

Zo ging dat destijds!