Rotary kerstboom weer op Middendam

Algemeen
De boom wordt op de Middendam gezet.
De boom wordt op de Middendam gezet. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM – Het is inmiddels een jaarlijkse traditie: de kerstboom aan de Middendam in Monnickendam. De boom is vrijdag 25 november geplaatst en wordt deze week voorzien van verlichting. Na het vertrek van de Sint uit de binnenhaven van Monnickendam, in de avond van dinsdag 6 december, wordt de verlichting ontstoken en gaat de nieuwe Rotary Sterren Stralen actie van start. Dit jaar komt de opbrengst ten goede aan Huis aan het Water in Katwoude.

 Het is een sfeervol plaatje aan de Monnickendammer binnenhaven dat inmiddels kan rekenen op veel enthousiasme van de lokale bevolking. Jaarvoorzitter Jan Zetzema van Rotaryclub Monnickendam: “Zoals elk jaar hebben we ook dit jaar weer voor een boom gezorgd. Het zorgt voor extra sfeer in de donkere decembermaand, die we na twee coronajaren dit jaar gelukkig weer met familie en vrienden kunnen doorbrengen.”

Waterlandse inzet

De kerstboom kan niet gerealiseerd worden zonder de inzet van veel Waterlandse partijen. Jan: “Elk jaar zoeken we een sponsor voor de boom. Die hebben we dit jaar gevonden in een collectief van sponsoren die in figuurlijke zin een tak, de stam, de kroon of de piek van de boom hebben gesponsord. Daarnaast kunnen we elk jaar weer rekenen op een aantal fantastische Waterlandse bedrijven die ons helpen bij het kappen, transporteren, plaatsen en verlichten van de boom. Zij hebben zich belangeloos ingezet en daar zijn wij ze enorm dankbaar voor. De boom staat inmiddels en de lichtjes worden er deze week in gehangen. Traditiegetrouw ontsteken we de lichtjes pas als de Goedheiligman ons land heeft verlaten op 6 december.’

Sterren Stralen actie

Het inluiden van de kerstperiode staat voor de club ook voor de start van de jaarlijkse Sterren Stralen actie. “Tijdens de jaarlijkse Wintermarkt op zondag 18 december pakken we groots uit op de Middendam. Met een kraam met kaarsen van de Speeltoren, Waterlandse kaasjes van Henri Willig en mooie Italiaanse wijnen, maar ook met onze Rotary foodtruck met braadworsten, chocomel, glühwein, churros, erwtensoep en pompoensoep. Nieuw dit jaar is ook onze Lotary: een loterij waarbij prachtige prijzen te winnen zijn.”

De opbrengst van de Sterren Stralen actie van dit jaar is voor Huis aan het Water in Katwoude. “Het is hun grote wens het meubilair van de huiskamer te vervangen, dat is inmiddels tien jaar oud. Na zoveel jaren van goede zorgen voor mensen met en na kanker en hun naasten, is dat zeker geen overbodige luxe. Door de verkoop van deze artikelen, door onze Lotary én door de bijdrage van onze vele sponsoren die vermeld worden op het sponsorbord bij de boom, dragen we bij aan de financiering hiervan. Tot slot wordt onze opbrengst aangevuld met een bijdrage van de Rotary Foundation.’

Over Rotary

Rotary International is `s werelds oudste organisatie van serviceclubs en omvat ruim 35.000 clubs in 200 landen. De ruim 1,2 miljoen leden van deze serviceclubs vormen een wereldomvattend netwerk van zakelijke en professionele leiders die vrijwillig hun tijd en talenten geven om de maatschappij waarin zij leven te dienen. RC Monnickendam bestaat uit 38 leden en komt normaal gesproken wekelijks op dinsdagavond van 18.00 – 20.00 uur bijeen.