Op zoek naar de nieuwe Dichter des Waterlands

Algemeen
Evert Smit, de eerste Dichter des Waterlands, roept dichters op hem op te volgen in een video vanuit zijn palingrokerij.
Evert Smit, de eerste Dichter des Waterlands, roept dichters op hem op te volgen in een video vanuit zijn palingrokerij. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De zoektocht naar de nieuwe Dichter des Waterlands is begonnen. Dichters uit de hele gemeente kunnen zich inschrijven voor de verkiezing, die dit jaar voor de tweede maal wordt georganiseerd door de gemeente in samenwerking met Bibliotheek Waterland. De gekozen Dichter des Waterlands vangt ruim een jaar de omgeving, tijd en plaats in rijm en woord en wordt hierbij op verschillende manieren ondersteund.

Poëzie toegankelijk voor breed publiek

De eerste Dichter des Waterlands, Volendammer Evert Smit, heeft naar eigen zeggen veel aan zijn titel gehad. Niet alleen werden zijn gedichten gepubliceerd in deze krant, op Spotify en in de bundel Onbevangen Vissen, tevens trad hij in de schijnwerpers bij ontmoetingsavonden met dichters en liefhebbers. “Dat was best wennen”, geeft Evert toe. “Maar het is vooral bijzonder om te zien dat mensen mijn gedichten met plezier lezen en de woorden op zich in laten werken. Ik denk dat ik als Dichter des Waterlands heb kunnen helpen poëzie wat toegankelijker te maken voor mensen.”

Dichtkunst in de spotlights

Nu is het dus aan andere dichters om Evert op te volgen en naar buiten te treden. Het Dichter des Waterlands project is in 2021 in het leven geroepen om zichtbaarheid te creëren voor de dichtkunst. Er zijn opvallend veel dichters en schrijvers in onze hele gemeente actief. Van Edam, Volendam tot in de Zeevang. Dichters hebben vaak de neiging zich te verstoppen en gedichten anoniem te publiceren maar dichtkunst verdient zonder meer een podium.

Frank Bond, cultuurcoördinator bij de gemeente Edam-Volendam, vertelt: “Via deze verkiezing hopen wij mensen te enthousiasmeren om te spelen met taal en beelden. En dichters naar voren te laten treden natuurlijk. Bij de eerste editie zijn we enorm verrast door de kwaliteit van de poëzie die ingestuurd werd. Toch merkten we ook gaandeweg dat er nog een boel dichters zijn die nog niet met hun gedichten voor het voetlicht treden. Die hopen we deze keer over de streep te trekken.”

Inspirerende bijeenkomsten

Femke Frantzen, verantwoordelijk voor Programmering & Collectie bij Bibliotheek Waterland, haakt hierop in: “We hebben het vermoeden dat er nog veel meer mensen zijn die bezig zijn met taal. Denk alleen al aan songschrijvers en spokenword. Ik hoop dat ook zij deel zullen nemen aan deze ronde.” De bibliotheek speelt een grote rol in het Dichter des Waterlands project, onder andere in het bijeenbrengen van dichters en belangstellenden. “Op de verschillende bijeenkomsten en workshops die we het afgelopen jaar gehad hebben was het mooi om te zien hoe er uitwisseling plaats vond en hoe inspirerend dat voor iedereen was”, vervolgt Femke. “Bij de bibliotheek wordt natuurlijk snel gedacht aan collectie in de vorm van boeken maar ontmoeting en voordrachten zijn voor ons net zo belangrijk. Publiek en woordspelers kunnen op deze laagdrempelige manier kennismaken met elkaar en ervaring opdoen.”

Schrijvend verlengstuk van de gemeente

Frank legt uit wat er komt kijken bij de titel: “Als Dichter des Waterlands breng je ruim een jaar, tot eind 2024, de gemeente in beeld. Je schrijft in die periode minimaal 10 gedichten over de omgeving, inwoners en alles wat daarbij hoort. Ook speel je een rol in het organiseren van speciale avonden over literatuur, lezen, taal en schrijven. Dit hoeft de Dichter des Waterlands niet allemaal alleen te doen. “Je staat er zeker niet alleen voor”, verzekert Frank. “Bibliotheek Waterland en ikzelf staan de dichter hierin bij. We faciliteren bij de organisatie van bijeenkomsten en zorgen voor een stukje zichtbaarheid en publicatie van gedichten op regelmatige basis. En je werk wordt natuurlijk gebundeld aan het eind van de termijn. Zo heeft Evert Smit zijn gedichten op geheel eigen wijze kunnen uitbrengen op wijnetiketten in een speciaal wijnkistje met wijn.”

Aanmelden

Onlangs is een campagnevideo gemaakt waarin Frank, samen met Evert Smit, dichters uit de omgeving oproept zich aan te melden. Iedereen uit Volendam, Edam, de Zeevang en Waterland kan meedoen. Deelname aan de verkiezing vereist geen moeilijke dichtwerken. Van korte, lyrische gedichten tot en met epische, verhalende gedichten, alles kan. “Bij de vorige ronde zaten veel verschillende stijlen onder de inzendingen”, voegt Femke enthousiast toe. Dichters kunnen vier gedichten, inclusief korte motivatie waarom zij dé nieuwe Dichter des Waterlands moeten worden, inleveren via de website dichterdeswaterlands.nl. De winnaar wordt aangekondigd op vrijdag 31 maart.