Rotary Monnickendam organiseert Wintercafé

Algemeen
Rotary organiseert onder meer een kinderkookworkshops.
Rotary organiseert onder meer een kinderkookworkshops. (Foto: Pexels.com)

MONNICKENDAM - Rotary werd in 1905 in Amerika opgericht en in 2023 is het honderd jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. Om dat honderdjarige jubileum te vieren wordt door de circa 500 clubs en circa 16.000 clubleden in Nederland een estafette door het hele land georganiseerd. 

Op 5 februari aanstaande komt die estafette vanuit Purmerend aan in Monnickendam. Daarom organiseert Rotaryclub Monnickendam op die dag een Wintercafé in De Bierderij.

Wintercafé

 In De Bierderij aan het Galgeriet in Monnickendam vindt het Wintercafé zondag 5 februari van 12.00 tot 17.00 uur plaats. Jaarvoorzitter Jan Zetzema van de Monnickendamse club vertelt: “Het jubileum en deze estafette zijn een uitgelezen kans om ons als Rotaryclub aan de gemeenschap voor te stellen. Voor wie ons niet kent: we zijn een serviceclub en dat betekent dat we onze kennis en kunde inzetten om geld op te halen of onze handen uit de mouwen te steken voor het goede doel. Dat zijn goede doelen in Monnickendam en Waterland, maar ook doelen ver buiten de landsgrenzen.”

Tijdens het Wintercafé worden tal van activiteiten georganiseerd. “Jong en oud is welkom en er is van alles te zien en te doen. Zo zijn er vanaf 13.00 uur kinderkookworkshops, waar kinderen tegen betaling van €5 aan mee kunnen doen. Daarnaast zijn er oud-Hollandse spelletjes, kun je meer te weten komen over de Slag op de Zuiderzee en de IJszeilers van Monnickendam, zijn er kramen met leuke producten, hebben we een loterij met leuke prijzen en is er live muziek. Daarnaast is een deel van de opbrengst van de drankverkoop ook voor het goede doel. Kortom: er is van alles te beleven, dus kom vooral gezellig even langs.”

Huis aan het water

Ook aan dit Wintercafé heeft Rotaryclub Monnickendam traditiegetrouw een goed doel verbonden. Jan: “Afgelopen december stonden we op de Wintermarkt op de Middendam met verschillende kramen op ons Rotaryplein. De opbrengst van die wintermarkt komt, minus de kosten, ten goede aan Huis aan het Water in Katwoude, zodat er nieuw meubilair voor de woonkamer gekocht kan worden. Ook dit keer gaat de opbrengst naar Huis aan het Water. De bedragen tellen we bij elkaar op en later in februari zullen we het totaalbedrag bekend maken en overhandigen aan Huis aan het Water. Ik kan je nu al verklappen dat we heel blij zijn met het resultaat!”