Lezing Slag op de Zuiderzee in Monnickendam

Algemeen
Slag om Zuiderzee lezing.
Slag om Zuiderzee lezing. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Hans Muntjewerff, vrijwillig medewerker van Vereniging Oud Hoorn geeft dinsdag 31 januari  en dinsdag 7 februari om 20.00 uur een lezing in de Lutherse Kerk over De Slag op de Zuiderzee 1573.

Na de landing op 1 april 1572 van de Watergeuzen in Den Briel kozen veel steden in Holland prins Willem van Oranje als stadhouder. Amsterdam bleef koning Filips II trouw. 

Landvoogd Alva probeerde de steden weer onder zijn gezag te krijgen. Plunderend en brandstichtend ging het leger door het land, Naarden werd vermoord. Uiteindelijk lukte het hem met steun van Amsterdam om Haarlem te veroveren, waarna de troepen naar Alkmaar oprukten. 

In Amsterdam werd door de Spanjaarden een oorlogsvloot uitgerust. Stadhouder Graaf van Bossu was admiraal van deze vloot. De Watergeuzen hadden een permanente vloot in de Zuiderzee om de haven van het Spaansgezinde Amsterdam te blokkeren. Vanaf 5 oktober 1573 raakten de beide oorlogsvloten slaags bij Pampus en later verder op de Zuiderzee. Zwaarbewapende Spaanse Oorlogsschepen tegenover kleinere en minder bewapende Geuzenschepen. 

Dichtbij Hoorn ging de strijd op 11 oktober door, het naar beneden halen van de admiraliteitsvlag uit de mast van het schip van Bossu door geuzenmatroos Jan Haring, dachten de Spaanse schepen te zien als een overgave, waardoor ze vluchtten naar Amsterdam. Jan Haring moest zijn heldendaad met de dood bekopen, maar de Watergeuzen wonnen hiermee de Slag en Bossu belandde in gevangenschap in Hoorn. 

De steden van West-Friesland en het Noorderkwartier waren vrij van handel en de welvaart nam toe. Amsterdam zou pas in 1578 over gaan naar de Prins. Dit en de betrokkenheid van de Monnickendammers, waaronder admiraal Cornelis Dircksz (burgemeester van Monnickendam) komen uitgebreid aan de orde in de lezing. 

Voor de lezing is een maximum van 60 personen mogelijk. In overleg met de inleider zal, indien nodig, een tweede lezing over dit onderwerp worden georganiseerd.

 Locatie: Lutherse Kerk, Zuideinde te Monnickendam.