Enthousiasme en creativiteit in de Speeltoren

Algemeen
Door het enthousiasme van de kinderen werd het een succes.
Door het enthousiasme van de kinderen werd het een succes. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - De drie creatieve workshops die Waterlandsmuseum de Speeltoren in de voorjaarsvakantie voor de jeugd heeft georganiseerd zijn een groot succes geworden. Wij spraken Atie Poel, begeleider en bedenker van de jeugdworkshops. Samen met Martin Visser van de Archeologische werkgroep kijkt zij terug op een hele leuke week met enthousiaste deelnemers die prachtige dingen hebben gemaakt.


Ondanks dat veel gezinnen er in de voorjaarsvakantie op uit trekken, schreven voldoende thuisblijvertjes zich in voor de gratis workshops. De kinderen hadden zoals altijd heel veel zin om te knutselen en zij werden merkbaar geïnspireerd door de vakkundige voorbereiding en begeleiding van de medewerkers van het museum. Atie: “Het was een hele leuke week en door het enthousiasme van de kinderen werd het een groot succes. De kinderen hebben zelf van alles bedacht en hele leuke dingen gemaakt.”

Het museum bood op drie achtereenvolgende middagen drie verschillende workshops aan. Op dinsdag 28 februari en donderdag 2 maart doken de kinderen creatief de geschiedenis in met focus op de Slag op de Zuiderzee. Dit thema wordt in de meivakantie nog een keer herhaald. Samen met Martin Visser van de Archeologische Werkgroep was er een drieluik met de skyline van Monnickendam gemaakt, waarin zelfgemaakte schepen een plaatsje kregen. De andere dag stond er een nagebouwde stadspoort klaar, waarbij figuren gekleid konden worden. De kinderen lieten hun fantasie de vrije loop en aan het eind van de middag stond er een complete stad; van een zwangere vrouw tot viskar met baby, kinderen en dieren, enz. Atie: “Er is zoveel bedacht en gemaakt. Er was zelfs een walvis, die een plaatsje kreeg in de golven van het drieluik van de vorige workshop.” 

Woensdag konden de kinderen wolfiguren maken. Zij bekeken vooraf de objecten van Ireen Bessems in de Kunstzaal. (Nog te zien tot eind mei.) Haar thema ‘Ingewikkeld’ sprak hen erg aan. Atie Poel vertelde over de achtergronden ervan en legde de kinderen de techniek van het omwikkelen uit. Ze konden aan de slag met een basisfiguur van dun elektradraad die voorbereid was met een stukje vastgelijmde wollen draad. Naar eigen idee werden er vormen gebogen die met wol werden omwikkeld en versierd. Atie: “Het is zo verfrissend hoe kinderen hun eigen fantasie gebruiken. Een van hen maakte een haan, omdat zijn opa en oma zo heten!”

Hou de berichten in de krant, op @despeeltoren en www.despeeltoren in de gaten voor de volgende workshops. Het thema Slag op de Zuiderzee zal in ieder geval nog een keer herhaald worden. Voor meer informatie en openingstijden www.despeeltoren.nl. Word vriend van het museum vanaf € 10 per jaar of draag je steentje bij door als vrijwilliger aan de slag te gaan info@despeeltoren.nl.