VOWA kiest Kwabo Techniek tot Ondernemer regio Waterland 2022

Algemeen
Thierry van der Weide overhandigt Jack en Bianca Kwakman de VOWA Ondernemersprijs.
Thierry van der Weide overhandigt Jack en Bianca Kwakman de VOWA Ondernemersprijs. (Foto: Els Broers)

Een oude gewoonte is gelukkig weer in ere hersteld: in maart maakt VOWA, de vereniging van ondernemers in Waterland, traditioneel bekend wie de winnaar van de ondernemersprijs 2022 is. Vanmiddag stond ondernemerstalkshow NV Purmerend in Theater de Purmaryn in Purmerend geheel in het teken van deze verkiezing. Dit jaar streden drie partijen om deze felbegeerde prijs, namelijk Dick Schaap Horecagroothandel, Het Wapen van Middelie en Kwabo Techniek. Uiteindelijk mochten Jack en Bianca Kwakman van Kwabo vandaag de ondernemersprijs in ontvangst nemen van VOWA-voorzitter Thierry van der Weiden.

De genomineerden voor de VOWA-ondernemersprijs zijn altijd de winnaars van de lokale ondernemersprijzen. Dit jaar had de VOWA-jury het niet makkelijk. Ook al deden ‘slechts’ drie partijen mee, de keuze was niet makkelijk. De kandidaten zijn erg aan elkaar gewaagd en excelleren alle drie – zij het op verschillende vlakken. Na een juryberaad van enkele uren viel de keuze op Kwabo Techniek uit Volendam. 

In het rapport roemt de jury Kwabo onder meer vanwege het sterk innovatieve karakter. In 30 jaar tijd heeft Jack Kwakman het bedrijf ontwikkeld tot Europees marktleider in vloerafdekking. Kennen velen van ons Kwabo vooral als de winkel aan de Julianaweg waar je terecht kunt voor stukadoorsmateriaal; achter en boven de winkel schuilt een grote onderneming. Afdekfolie, stukloop en sierlijsten zijn de belangrijkste producten van Kwabo. En daar is Kwabo simpelweg ontzettend goed in. 

De afdekfolies produceert Kwabo in Vietnam. Een belangrijke grondstof wordt gevormd door de restproducten van de kledingindustrie. Kwabo investeert veel in gezonde arbeidsomstandigheden voor de Vietnamese werknemers: de fabriek is fijnstofvrij, personeel en gezin zijn verzekerd en de kinderen van personeelsleden kunnen voor scholing een beroep doen op een studiefonds. 

Daarnaast is de jury overdonderd door de logistiek van Kwabo: wekelijks komen meer dan 15 tot 20 grote containers vol producten aan in Volendam om binnen een halve dag uitgepakt en weer verstuurd te worden naar vrijwel alle landen in Europa. Ook tijdens de coronapandemie draaide de onderneming vrijwel zonder problemen door. En de sierlijsten van Kwabo zijn terug te vinden in vele statige panden in Nederland, waaronder veel vastgoed van de Koninklijke familie. 

Kwabo is met deze ondernemersprijs automatisch genomineerd voor de verkiezing van Ondernemer van Noord-Holland. Naast de award heeft Kwabo een jaarlidmaatschap van VNO-NCW gewonnen.