HSV Vislust aan de schoonmaak

Algemeen
Hengelsportvereniging Vislust heeft flink schoongemaakt langs de waterkanten van de Gouwzee en het Markermeer.
Hengelsportvereniging Vislust heeft flink schoongemaakt langs de waterkanten van de Gouwzee en het Markermeer. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Tijdens de landelijke opschoon dag hebben elf leden van Hengelsportvereniging Vislust uit Monnickendam grote gedeelten van de waterkanten van de Gouwzee en het Markermeer geschoond van plastic en ander voor het milieu belastend materiaal.

Om 08.00 uur vertrok de club richting Zuiderwoude om met toestemming van Staatsbosbeheer de natuurreservaten aan de Gouwzeekant van Waterlandse Zeedijk goed schoon te maken. Dit jaar is een groot deel van het riet aldaar gemaaid waardoor veel vuil zichtbaar was geworden. Dit kon nu vrij eenvoudig worden verwijderd.

Alleen al tussen het gemaal de Poel en het Dijkeinde werden maar liefst 35 vuilniszakken met plastic en ander onverteerbaar materiaal weggehaald.

Onbekende hulp

“Het is ongelooflijk wat er via het water in de rietlanden terecht was gekomen. Heel spontaan kwam een, voor ons onbekende fietser zich als hulp aanbieden. Hij is uiteindelijk tot 12.00 gebleven en heeft de rietkant van de Poelkolk langs de dijk helemaal alleen geschoond. Na afloop hebben wij hem helaas niet meer gezien. Dus van hieruit: alsnog hartelijk dank voor je medewerking!’, aldus het bestuurd van HSV Vislust. 

Meer dan 45 vuilniszakken

Rond 10.30 uur vertrok de groep naar de Markerdijk waarbij het gebied rond windmolens, de Nespolder en een gedeelte van de Oosterpoel onderhanden is genomen. Ook hier is heel veel vuil verwijderd.

Naast het grof materiaal zijn er uiteindelijk meer dan 45 volle vuilniszakken uit de natuur verwijderd. Een mooi resultaat van de vrijwilligers maar eerlijk gezegd ook een triest resultaat die deze acties noodzakelijk maken. 

Hulp buitendienst

De gemeente Waterland heeft deze actie ondersteund, niet alleen door materiaal beschikbaar te stellen maar ook door het inschakelen van personeel van de buitendienst die al het ingezamelde afval met een vrachtwagen hebben opgehaald.

45 vuilniszakken vol met troep.
Ook de buitendienst van gemeente Waterland hielp mee om het ingezamelde materiaal op te halen.