Column

Oma’s for Future: ‘Actie voeren levert wel degelijk iets op!’

Column
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording creëren rondom het thema klimaatverandering. De komende periode schrijft Gabi voor Ons Streekblad/Rodi Waterland een column waarin ze vertelt over de doelen die de Oma’s en de klimaatcoalitie Waterland voor ogen hebben. 

Mijn vriendin is gek op kennis. Geregeld worden we op de nieuwste inzichten getrakteerd. Reuze interessant! ‘Ha Gabi, in de laatste Quest iets voor jou, hier staat toch echt dat actie voeren wel degelijk effect heeft’. Psychologen van de Pennsylvania State University ondervroegen mensen voor en na een grote klimaatmars in 2017. De mensen hadden zelf niet meegedaan maar waren na de mars optimistischer wat betreft het succes van samenwerking bij klimaatmaatregelen en keken positiever naar actievoerders. Dus de publieke steun groeit en dat hebben we nodig om met z’n allen klimaatvriendelijker te leven.

Actie

De actie van Milieudefensie onlangs fietsen vanuit 10 provincies naar Den Haag, hebben we dan natuurlijk ook meegemaakt! Het was een belevenis: 7.00 uur op station Beverwijk (best vroeg opstaan!), fietsen naar Tata Steel, daar een foto/filmmomentje met het fantastische spandoek voor het oude, imposante Tata Dudok huis. Dan op de pont naar IJmuiden, vanaf nu natuurlijk gesplitst in raceploeg en recreanten, maar we zien elkaar bij de koffie in de ‘Beachtent’ in Zandvoort en het weer speelde helemaal mee, zonnecrème Yes!

In gesprek met de politici in Den Haag

Verder langs de kustroute door prachtige natuur naar Den Haag, gezellig onderweg proviand delen. Boudewien en ik haalden Noordwijk (pfff, de volgende keer neem ik ook een E-bike!) terwijl de groep doorfietste naar het Malieveld

In Den Haag werd de Milieudefensie-advertentie ‘Zet klimaat op 1 in de formatie’ aan Kamerleden aangeboden en de fietsers gingen in gesprek met de politici. Een zeer geslaagde actie en zoals wetenschappelijk bewezen: dit moeten we vaker doen!

Reageren: Waterland@oma’sforfuture.eu