Paasviering ‘Waterland Praise’ in Opstandingskerk Monnickendam

Cultuur
V.l.n.r.: Shakira, Nouk, Joke, Micha, Lucas.
V.l.n.r.: Shakira, Nouk, Joke, Micha, Lucas. (Foto: Han Giskes )

MONNICKENDAM – De Waterland Praise Band is er klaar voor. Na de generale repetitie van afgelopen zondag staat de Paasviering ‘Waterland Praise’ voor Eerste Paasdag in de Opstandingskerk, als een huis. De viering is voor iedereen gratis toegankelijk. Dominee Noordijk: “Het vieren van de Opstanding van Jezus blijft relevant, net als het geloof. Juist in deze tijd. Men mag wel wat verdraagzamer zijn naar elkaar. Dat komt ook terug in de viering. De jongeren van de Waterland Praise Band hebben onder leiding van Shakira Wong Sioe keihard geoefend om er een mooie viering van te maken.” 

Was Jezus wel een filosoof?

Bijzonder aan deze viering is dat deze volledig samen is ingevuld. Noordijk: “ Voorafgaand aan deze viering zijn er een aantal themabijeenkomsten geweest. Dan krijg je een dialoog als het gaat over de vraag: “Wie kan zich verplaatsen in Jezus in zijn laatste dagen?”, “Hoe denk je dat hij zich voelde en hoe zou dit er uit zien?” “Welke liederen en teksten passen hierbij?”. Dan ontstaat er een soort heilig spel, vanuit de deelnemers van Waterland Praise zelf. Dat is mooi.”

Beleving

Joke Karmelk, koster bij de Protestantse Gemeente en tevens drummer van de Waterland Praise Band vult aan: “We zijn erg op zoek gegaan naar het gevoel en de beleving. Welk gevoel willen we overbrengen en hoe doen we dat? Welke muziek past daar bij? We hebben een aantal mooie nummers uitgekozen zoals: “Still Rolling Stones van Lauren Daigle en Forever van Kari Jobe. Dit jaar in de Paasviering wat minder popnummers dan vorig jaar, maar dat hoeft ook niet per se. Het geeft aan dat muziek keuze erg persoonlijk is, of je nu jonger of ouder bent. Het is niet per definitie zo dat alle jongeren alleen maar populaire muziek willen horen.”

Kerk of voetbal 

Noordijk: “We zijn twee jaar terug, toen ik net bij de Protestantste gemeente kwam, gaan kijken hoe we er als kerk voor staan. Het is toch anders dan vroeger. De kerken, in het algemeen, zijn minder vol.” Joke Karmelk: “Als je kijkt naar waar de kerk staat tegenwoordig, dan is dat inderdaad, vaak bij jongeren niet op de eerste plaats, zeker niet op zondagochtend. Dan is het kiezen tussen voetbal en de kerk, en dan kiezen ze voor de voetbal.”

Noordijk: “En dat is niet erg, maar we zijn wel aan het kijken, in het algemeen hoe je de jongeren kan bereiken. Het mag allemaal wel wat meer van de huidige tijd zijn en moderner zoals bijvoorbeeld met deze viering. En toch zie je ook dat de klassieke liederen nog steeds prachtig passen. Het mag een mix zijn denk ik. Taizé liederen bijvoorbeeld geven meer ruimte voor gebed en verstilling. Ik vind het leuk om te zien dat er toch regelmatig nieuwe gezichten bij ons in de kerk zitten, jong en oud. Dan denk ik. Dat is mooi. Dan is er kennelijk iets wat in degene is geraakt.”

Was Jezus wel een filosoof? 

Tijdens Waterland Praise is er veel ruimte voor muziek, maar ook voor gebed en dialoog. Noordijk houdt een korte TED-Talk zoals hij zijn preek noemt. “Het zal gaan over dat God niet kijkt naar uiterlijk vertoon. Hij kijkt niet naar op welke bakfiets je je kind naar school brengt of hoe goed je op een selfie staat of naar welke kleren je draagt. Hij ziet ons hart en ziet wie jij van binnen bent!”

Hij zal ook spreken over verdraagzaamheid en tolerantie. “Er is namelijk een groot verschil tussen die twee. Ik ben ontzettend voor inclusiviteit. 

Dat kan ook niet anders want ik ben natuurlijk als lid van de LHBTQ-gemeenschap meerdere malen niet geaccepteerd, zeker niet in sommige kerkgemeenschappen. Toch heeft dat mij ook veel inzichten gebracht. Iedereen is anders en moet zichzelf kunnen zijn. Als we vragen iemand tolerant te zijn, dan zeggen we zoiets als “Ik gedoog jou. Ik zie jou niet voor vol aan. Terwijl als we gewoon eens verbinden met elkaar en zien dat de mensheid een prachtig kleurenpalet is van diversiteit. Ik geloof dat God het zo heeft bedoeld!”

Bevragen van geloof 

“Maar dat is mijn visie. Het blijft mij nog altijd bij dat mijn vader zei: ‘de zienswijze van de dominee of zijn mening hoeft niet die van jou te zijn. Iedereen kan zelf bevragen wat voor hem of haar klopt.’

Dat geef ik ook mee tijdens mijn diensten en gesprekken met mensen. Een ontzettend belangrijk punt van het geloof is het bevragen van het geloof. Elke keer weer. Waarom moest Jezus sterven aan het kruis voor ons? Hij was een filosoof zegt men. Maar toch…was hij wel een filosoof?”

Waterland Praise-Paasviering, Eerste Paasdag, 19.00 uur, Opstandingskerk, Monnickendam. Na de viering is er gelegenheid tot napraten en een hapje en een drankje. Wees welkom.

Dominee Alexander Noordijk.