Museum Speeltoren zoekt vrijwilligers

Cultuur
Lida Poel.
Lida Poel. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - In afwachting van versterking van het team museummedewerkers, heeft Waterlandsmuseum de Speeltoren haar openingstijden aangepast. Wil jij je steentje bijdragen door een paar uur per week boeiend werk te doen als vrijwilliger? Lida Poel ging je voor en vertelt waarom. 

Lida Poel woonde, als oudste van een gezin van zes kinderen, vanaf 1957 in de boerderij van Poel aan de Nieuwpoortslaan. Dat gold als buiten Monnickendam, de Oranjewijk was in aanbouw en de huidige wijk Ringshemmen was het grasland waar de koeien van vader Cor graasden. De boerderij ‘Carpe Diem’ maakt nu plaats voor een woningencomplex en Lida woont al meer dan veertig jaar met heel veel plezier in de oude binnenstad.

Echt buitenmens

Lida noemt zichzelf een echt buitenmens en na een carrière als docent economie en handel aan een vmbo-school wijdde zij zich helemaal aan haar hobby’s fietsen en wandelen. Jaren geleden, tijdens een rondje Monnickenmeer, vertelde een vriendin dat het museum vrijwilligers zocht, en zei: “Dat is écht iets voor jou!” Er gingen een paar maanden bedenktijd voorbij eer Lida zich uiteindelijk vastberaden als medewerker meldde. Haar motivatie was — en is — dat zij het belangrijk vindt dat het museum blijft bestaan: “Daar wil ik aan meewerken, het is een prachtig museum!” 

Gastvrouw

Lida is voor twee keer per maand ingeroosterd als gastvrouw, maar springt geregeld bij als er een collega uitvalt. Daarnaast helpt zij mee aan het schrijven van het Collectieplan voor het museum. Zo’n plan gaat over de samenstelling van de collectie, wat wil je als museum hebben, welke keuzes maak je, etc. “Dan moeten we achter de computer zitten, maar als het even kan, ga ik de film in de Carillonzaal bekijken.

Zonnig Waterland 

Zo geniet ik dan weer van het mooie zonnige Waterland.”Het museum is dringend op zoek naar bevlogen vrijwilligers als Lida. Als gastheer of -vrouw werk je twee halve dagen per maand en een halve dag per zes weken in het weekend. Je wordt ingewerkt, er zijn regelmatig cursussen en je wordt uitgenodigd voor tentoonstellingen en lezingen. 

Ook kun je opgeleid worden tot museumgids of dagcoördinator. Of misschien is hoofd facilitaire dienst wel iets voor jou. Bekijk de mogelijkheden op www.despeeltoren.nl en meld je aan bij een van de museummedewerkers of mail info@despeeltoren.nl