Maggy Kukler - Quilts overzichtstentoonstelling

Cultuur
Quilts van Maggy, gemaakt door de door haar opgeleide vrouwen.
Quilts van Maggy, gemaakt door de door haar opgeleide vrouwen. (Foto: aangeleverd)

OOSTHUIZEN - Op 11 mei a.s. wordt In de Grote Kerk van Oosthuizen opent 11 mei een quilt overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Maggy Kukler. Maggy vindt haar inspiratie in de organische vormen, structuren en patronen van de natuur. Middels het experimenteren met composities, kleuren en vormen weet ze een fascinerende wereld op canvas en papier te creëren.


Maggy Kukler studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en woonde vervolgens in verschillende landen in Afrika, het Caribisch gebied en Griekenland waarna ze terugkeerde naar Nederland. Naast haar artistieke werk heeft ze haar talenten ook aangewend om achtergestelde Afrikaanse vrouwen op te leiden waardoor deze in hun eigen levensbehoeften konden voorzien. 

In Botswana richtte ze een textieltraining- en productieproject op voor vrouwen in afgelegen gebieden. Ze assisteerde de Universiteit van Botswana met het ontwerpen van onderwijsmateriaal en ze schilderde grote natuurhistorische diorama’s voor het Nationale Museum van Botswana. 

Vrouwenproject in Kenia

Gedurende haar jaren in Kenia werkte Maggy mee aan een vrouwenproject in de Mathare Valley sloppenwijk waar ze een ook succesvolle commerciële productiewerkplaats oprichtte die de deelnemende vrouwen een vast inkomen verschafte. Ze werkte voor de Nationale Musea van Kenia, waar ze onder andere grote permanent wandschilderingen maakte in het Kitale museum. In Namibië zette zij een trainingsprogramma op om kansarme vrouwen een opleiding te geven en ze vervolgens werk en inkomen te bieden in een productie-werkplaats voor kwalitatief hoogwaardige quilts, die ook door Maggy ontworpen werden.

Functionele quilts

Naast haar schilderwerk werkt Maggy ook nog met veel plezier aan haar eigen quilts. “Al mijn quilts zijn op de eerste plaats functioneel (twee-persoons of een-persoons sprei). Mijn ontwerpen zijn abstract en veel quilts zijn “scrap” quilts. Ik begin met een stukje patchwork dat ik vaak al jaren heb liggen. Ik weet dan nog niet hoe het zich ontwikkelt, zo blijft het een interessant en voortdurend proces. De principes die ik volg met de stoffen, komen overeen met de composities, kleuren en vormen die ik ook in mijn schilderijen gebruik”. 

De tentoonstelling in de prachtige kerk is te bezichtigen van 11 mei tot en met 2 juni. De openingstijden zijn vrijdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur en de toegang is vrij.

Quilt.
Quilt.