Nieuw systeem sociale huur per januari 2023: zo werkt het

Huis
Het nieuwe puntensysteem gaat in op 16 januari 2023.
Het nieuwe puntensysteem gaat in op 16 januari 2023. (Foto: Adobe Stock)

REGIO - Het zoeken naar een sociale huurwoning in de regio Amsterdam gaat veranderen. Vanaf 16 januari 2023 gaan WoningNet Stadsregio Amsterdam en Woonmatch Waterland werken met een nieuw puntensysteem. Woningzoekenden kunnen met dit systeem zelf punten op- en afbouwen.

Het systeem moet mensen met een dringende huisvestingsvraag beter aan bod laten komen. Maar hoe werkt het puntensysteem precies? Er zijn vier soorten punten: wachtpunten, zoekpunten, situatiepunten en startpunten.

Wachtpunten

Als je ingeschreven staat bij WoningNet Stadsregio Amsterdam en/of Woonmatch Waterland bouw je jaarlijks 1 wachtpunt op. Sta je al ingeschreven voor 16 januari 2023? Dan wordt de inschrijftijd automatisch omgezet naar wachtpunten.

Zoekpunten

Woningzoekenden die per maand vier of meer keer op een woning reageren bouwen zoekpunten op. Dat biedt kansen voor mensen die dringend op zoek zijn naar een woning, maar niet of weinig inschrijftijd hebben. Met vier of meer reacties per maand bouw je 1 zoekpunt op.

nieuw systeem sociale huur 2023
Er komt een puntensysteem voor de sociale huur (beeld: Rodi Media)

Situatie- en startpunten

Je persoonlijke situatie kan extra punten opleveren om eerder een woning toegewezen te krijgen. Dit zijn de zogenoemde situatiepunten. Deze punten zijn bedoeld als steuntje in de rug en zijn er voor mensen die dringend op zoek zijn naar een woning.

Ook wordt er in het nieuwe systeem aan de jongeren gedacht. Er zijn jongeren die na afloop van hun tijdelijk jongerencontract geen nieuwe woonruimte vinden. Om deze jongeren te helpen start er een experiment in Amsterdam en Zaanstad. Jongeren die een halfjaar vóór het aflopen van het contract geen nieuwe woonruimte vinden, kunnen startpunten aanvragen. Hiermee ontvangen zij 10 extra punten waarmee de kans op het vinden van een woning groter is. Voor situatie- en startpunten gelden een aantal voorwaarden. Kijk voor meer informatie op www.socialehuurwoningzoeken.nl.

Afbouw

Met het nieuwe puntensysteem kun je als woningzoekende ook punten kwijtraken. Dit kan bijvoorbeeld door het juist niet reageren op woningen, afspraken niet nakomen of een woning weigeren. 

Het nieuwe systeem wordt ingevoerd in deze 14 gemeenten: Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. De corporaties die meewerken zijn: De Alliantie, De Key, Eigen Haard, Stadgenoot, Rochdale, Ymere, Woonzorg NL, Intermaris, Parteon, ZVH, Wormerwonen, Wooncompagnie, Habion en WOV. 

Meer weten over het nieuwe systeem sociale huurwoningen per 2023? Klik dan hier.