Expositie meerdere kunstenaars in Monnickendam

Nieuws

MONNICKENDAM - Kunstschilder Jouke Kruijer maakt met bevriende kunstenaars gezamenlijk een tweeluik over dissipatieve structuren en de tragische onvoorspelbaarheid van het bestaan: Shit happens, like Greece happens. Zondag 26 juli is de laatste dag waarop de schilders hun werken tentoonstellen in de kerk van Monnickendam.

In onze wereld zit alles met van alles aan elkaar vast. We hebben eigenlijk geen idee hoe het zit. Als iets een beetje verschuift, verkleurt, verdwijnt, vervalt of verpest, dan breekt vaak de pleuris los. De uitkomst is onvoorspelbaar. Hoe meer mensen dat proces willen beheersen, hoe minder grip ze houden. Puberende kinderen, ruzie met hun broer, een scheiding, ontslag, lawine of blikseminslag. Onder controle houden of loslaten: wat werkt?
Kruijer gaat elke dag met een andere bevriende kunstenaar verder waar de vorige is opgehouden. Van de twee doeken wordt er een gepland, het andere doek wordt volledig intuïtief gemaakt. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? De kunstenaars werken vanuit hun eigen stijl en bouwen een gelaagdheid op, deels vanuit een plan, deels vanuit de spanning van het moment.
Jouke Kruijer (Eelderwolde, 1957) schildert zijn lyrisch-abstracte werk in een energieke persoonlijke stijl met sterk gevoel voor lijn en kleur. Zijn naakten worden soms als magisch, soms als mysterieus gezien en balanceren op de grens tussen figuratief en abstract. Kruijer is gefascineerd door complexe adaptieve systemen en ontwerpt veranderingsprocessen voor organisaties. Kruijer is grotendeels autodidact en was in de leer bij Peter Schenk en Jiro Inagaki. De kunstenaar exposeerde recentelijk onder andere in Seattle en Hasami, Japan.
Participerende kunstenaars bij de expositie zijn Toon Den Heyer, Erik Theissink, Bibi Alting, Anjet van Lingen en Thijske Akerboom. De laatste dag van de tentoonstelling is zondag 26 juli in de Grote Kerk, Zarken 2, Monnickendam. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 14.00 uur. Meer informatie is te vinden op: www.joukekruijer.nl/exhibitions.