Zeemanskoren op Monnickendammer visdagen

Nieuws

MONNICKENDAM - Meezingkoor Waterland en het Zeedijkkoor uit Amsterdam treden vrijdag 7 augustus op tijdens de Monnickendammer visdagen. De locatie is de binnenhaven van Monnickendam. Het Meezingkoor wordt gezien als een begrip in Waterland en het Zeedijkkoor staat voor het eerst op de planken in Monnickendam.
Een eerder optreden van het Zeedijkkoor, gepland op de korendag in juli, werd afgeblazen in verband met extreme warmte. De Monnickendammer visdagen waren daarom een mooie gelegenheid voor het koor om alsnog naar Monnickendam te komen. Het Zeedijkkoor is begonnen in Café Verhoeff op de Zeedijk, voorheen de stamkroeg van het koor.
Daar werd steeds vaker door buurtbewoners aan de tapkast gezongen, totdat mensen spontaan besloten om een echt koor op te richten. Na jaren enthousiaste inzet van koorleden en onder leiding van dirigent Paul Tijink heeft het koor zich ontwikkeld tot een gemengd koor van ongeveer veertig leden. Het Zeedijkkoor zingt Nederlandstalige levens- en kleinkunstliederen. Centraal staat de betaalde liefde en het leven op en rond de Zeedijk en de rosse buurt van Amsterdam. Dames van lichte zeden, hun klanten, de kroegen, het plezier en de zorgen. Veel liedjes zijn afkomstig uit de kleinkunstwereld. De teksten zijn onder anderen van Jan Boerstoel, Lennaert Nijgh, Willem Wilmink, Friso Wiegersma en Drs. P.
Het Meezingkoor Waterland treedt al jaren op in Monnickendam en daarbuiten. Het repertoire van het koor bestaat uit smartlappen, zeemansliedjes en ander Nederlands repertoire. Ook brengen ze liedjes van Eddy Christiani, zoals 'op de woelige baren', 'op de sluizen van IJmuiden' en 'Lied van de Zee'.
Het Meezingkoor treedt om 14.00 uur op en het Zeedijkkoor rond 16.30. De locatie is de binnenhaven van Monnickendam.