Bachs Kantate in Grote Kerk Monnickendam - 'Live muzikale voorbeelden onder leiding van Gustavo Trujillo'

Nieuws

MONNICKENDAM - Samen met organist Wim Dijkstra organiseert Maria sinds 2004 de concertserie ‘Bach in Monnickendam’. Dijkstra werd in 2004 de vaste organist van de Grote Kerk in Monnickendam en daarmee ook de vaste bespeler van het monumentale Gerstenhauerorgel (1780) van deze kerk. Hij wilde hier een concertserie starten waarbij werken voor orgelsolo zouden kunnen worden gecombineerd met uitvoeringen van Kantates van Bach. Hij vroeg Maria om dit samen met hem te gaan organiseren en aldus geschiedde. Zondag 2 maart kunnen geïnteresseerden dit concert bijwonen.
Bij Ieder concert staat een kantate van Bach centraal; daarnaast staat een werk voor orgel- solo op het programma, aangevuld met een instrumentaal concert of a cappella koorwerk. Vaste medewerkers aan de serie zijn zangers van PA’dam, die tevens de solo-partijen voor hun rekening nemen en een instrumentale ensemble bestaande uit jonge professionals die werkzaam zijn in de grote orkesten van Nederland.

Bijzonder concept

Het principe van ‘Bach in Monnickendam’ lijkt op hoe Bach zelf in zijn tijd zijn eigen kantates uitvoerde. Iedereen komt de dag van uitvoering samen om een aantal uren te repeteren en na een korte pauze voert het gezelschap Bachs Kantate uit samen met de andere stukken van het programma. Met dit bijzondere concept heeft ‘Bach in Monnickendam’ inmiddels een trouwe schare luisteraars aan zich weten te binden.
Op het programma staan Cantate 159 ‘Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem’ van Johann Sebastian Bach en Missa Brevis in d Moll, KV 65 van Wolfgang Amadeus Mozart. Zondag 2 maart is vijftig dagen voor Pasen. Speciaal voor de vijfde zondag voor Pasen schreef Johann Sebastian Bach in 1729 deze Cantate 159, voor koor, orkest en diverse solisten. De ‘Missa Brevis in d’ KV 65 is de tweede mis die Wolfgang Amadeus Mozart schreef. Hij was toen dertien jaar oud. Ook is het beroemde Gerstenhauerorgel te horen, solistisch en in samenspel met hoboïste Gerlieke Aartsen in koralen van Georg Friedrich Kauffmann, een tijdgenoot van Bach.
Korte toelichting

Alle concerten worden voorafgegaan door een korte toelichting met live-muzikale voorbeelden onder leiding van componist en muziektheoreticus Gustavo Trujillo. Met de muzikale voorbeelden als leidraad vertelt hij het publiek de belangrijkste wetenswaardigheden en herkenningspunten van de compositie en sommige gedeelten in het bijzonder. De concerten zijn gratis toegankelijk, met een collecte na afloop.
'Bach in Monnickendam' wordt gehouden in De Grote Kerk, De Zarken 2 in Monnickendam. Aanvang 15.15 uur. De volgende concerten van het concertjaar zijn zondag 18 mei en maandag 9 juni.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Waterland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Broeker Feestmarkt Klimaatkraam Algemeen 16 aug, 12:04
Afbeelding
Vismarkt Monnickendam Algemeen 16 aug, 11:18
Afbeelding
Avondvaartocht door Eilandspolder / vrijdagavond 26 augustus 2022 Algemeen 16 aug, 09:05
Afbeelding
Niels Brandt winnaar in 85e Sneekweek Algemeen 15 aug, 17:00
Afbeelding
Varen door een betoverend Broekbos, zondag 28 augustus 2022 Algemeen 15 aug, 14:29
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Monumentaal Dictee, 9 september, gelezen door burgemeester Lieke Sievers Algemeen 15 aug, 12:24
Afbeelding
Praten over het levenseinde Nieuws 12 aug, 13:21
Afbeelding
Symbolen van het boerenverzet Nieuws 12 aug, 09:54
Afbeelding
Sabine Fotografeert Column 12 aug, 09:52
Afbeelding
Vakantie in eigen land Column 12 aug, 09:50
Afbeelding
Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen Nieuws 12 aug, 09:47
Afbeelding
Bloemenranden in de Beemster polder zorgen voor meer biodiversiteit Nieuws 12 aug, 09:24
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief