Geen autotunnel voor Broek in Waterland

Nieuws

BROEK IN WATERLAND - Door de stuurgroep Bereikbaarheid Waterland is 3 september opnieuw gesproken over de ondertunneling van Broek in Waterland. Zij ziet echter geen mogelijkheden om een autotunnel te financieren. De stuurgroep heeft hiermee definitief besloten om geen autotunnel te realiseren.


De stuurgroep is in 2011 tot de conclusie gekomen dat een autotunnel door Broek in Waterland vanwege de hoge kosten (120 miljoen euro) niet haalbaar is. Desondanks is een autotunnel nog steeds een wens van de inwoners van Broek in Waterland en de gemeente Waterland, zo bleek ook uit de circa 2000 handtekeningen die een bewoner verzamelde. Op verzoek van de lokale dorpsraad heeft de stuurgroep het onderwerp nogmaals besproken. De stuurgroep, bestaande uit bestuurders van de provincie Noord-Holland, Stadsregio Amsterdam en de gemeenten Waterland, Edam-Volendam, Purmerend en Amsterdam stadsdeel Noord, is vandaag tot dezelfde conclusie gekomen als drie jaar geleden.
Vanuit verschillende overheden is onvoldoende geld beschikbaar om de autotunnel te realiseren. Voor dit soort projecten zijn ook geen Europese subsidies mogelijk. Een tunnel bevordert wel de leefbaarheid van de dorpskern Broek in Waterland maar niet de doorstroming en veiligheid voor de gehele regio. De stuurgroep neemt medio 2015 een besluit over een pakket aan maatregelen om knelpunten rondom de provinciale wegen N247 en N235 zoveel mogelijk op te lossen. Eind november 2014 zijn leden van de stuurgroep aanwezig bij een bijeenkomst van de klankbordgroep. Tijdens deze bijeenkomst volgt een uitgebreide toelichting waarom er geen autotunnel komt.