Familieconcert voor jong en oud - Bach en zijn tijdgenoten in Grote kerk Monnickendam

Nieuws

MONNICKENDAM - De concertserie Bach in Monnickendam bestaat tien jaar. Het jubileumseizoen wordt gevierd met een serie verrassende concerten. De muzikale motoren vanaf het begin achter deze serie zijn Wim Dijkstra, de organist van de Grote kerk in Monnickendam en Maria van Nieukerken, dirigent van een groot aantal koren en in dit geval van het Kamerkoor PA'dam. Het eerste concert is zondag 21 september in de Grote Kerk van Monnickendam aan De Zarken.
In de zondagmiddagconcerten wordt niet alleen aandacht besteed aan de werken van Bach, maar er worden ook stukken uitgevoerd van zijn tijdgenoten. Het totaal van de vijf concerten geeft een beeld van het leven van de grote componist. Zowel vanuit zijn werken als ook gezien door zijn omgeving (zijn vrouw). Uitvoerenden zijn leden van het professionele NicolaasConsort en zangers uit kamerkoor PA’dam onder leiding van Maria van Nieukerken.

Kinderkoor

Speciale medewerking wordt verleend door de leerlingen van groep zes, zeven en acht van de Kennedyschool uit Monnickendam. De afgelopen weken hebben de kinderen van deze school een paar koralen van Johann Sebastian Bach ingestudeerd. De organist van de Grote Kerk Wim Dijkstra is op school langs geweest om te vertellen over deze beroemde componist; en dirigent Maria van Nieukerken zal in aanloop naar het concert met dit bijzondere kinderkoor in de kerk repeteren.
Variatie

Het programma van het concert is zeer gevarieerd. De koralen van de kinderen worden afgewisseld met muziek voor orgel, en met kamermuziek voor trompet, fluit, hobo, viool en cello. Ook het ontroerende lied Bist du bei mir zal worden gezongen. Traditiegetrouw wordt het concert afgesloten met een Bachcantate: op 21 september is dat BWV 145 Ich lebe, mein Herze. Voorafgaand aan het concert geeft componist Gustavo Trujillo een toelichting, waarbij de verschillende muziekinstrumenten zullen worden gedemonstreerd.
In het kader van het jubileum is een website geopend waar alle gegevens voor dit concert en de volgende uitvoeringen vermeld staan; www.bachinmonnickendam.nl. Het concert begint met de toelichting om 15.15 uur en daarna begint het concert rond 15.30 uur. In tegenstelling tot vorig seizoen wordt nu entree geheven.