Waterlandse watervogels spotten bij Gouwzee

Nieuws

MONNICKENDAM - Mensen die de wonderen van de natuur bij de Gouwzee willen ervaren kunnen zondag 27 oktober mee met gidsen van IVN Waterland. Zij verzorgen een vogelspot-ochtend langs dit water, dat aan Monnickendam grenst.
Sinds september ziet de Gouwzee zwart-wit van de meerkoeten en zwanen uit de omgeving die daar ruien en rusten na alle drukte van het broedseizoen. Vogelsoorten die hun broedterritorium met kracht verdedigen, leven dan heel dicht op elkaar. In oktober streken er vreemde vogels uit verre oorden neer, zoals tafeleenden, kuifeenden en brilduikers. Het blijft vanuit de verte gezien nog wat zwart-wit tot de krooneenden en de smienten opduiken.
Gidsen van IVN Waterland gaan zondag 27 november met geïnteresseerden op onderzoek uit. De gidsen gaan met deelnemers kijken welke watervogels ze waar zien en waarom ze daar zitten. Ook bekijken ze de vogels in de weilanden rond de Gouwzee. Omdat het weer rond deze tijd van het jaar tegen kan zitten, brengt IVN deelnemers per auto naar het gebied.
Verzamelen om 10.30 uur op de parkeerplaats P1, op het Hemmeland in Monnickendam. Vanaf daar gaat het carpoolend langs de Gouwzee. Rond 12.30 uur is iedereen weer terug op het Hemmeland. Deelnemers wordt aangeraden warme kleding en stevige wandelschoenen aan te trekken. Voor leden en donateurs IVN is de activiteit gratis. Anderen betalen 2 euro. Voor informatie en aanmelden: Barbara Lindenhovius, tel.: 0299-416269, e-mail: secretaris.ivn.w@gmail.com of www.ivn.nl/waterland.