Wilde bloemen
Wilde bloemen (Foto: Ralph - Pixabay)

Bloemenranden in de Beemster polder zorgen voor meer biodiversiteit

Nieuws

DE BEEMSTER - Bij Melkveebedrijf Duijn worden donderdag 18 augustus de bloemenranden van het initiatief ‘Zet de polder in bloei’ officieel geopend door wethouder Hegger. Bij dit initiatief hebben 17 agrarische ondernemers, van melkveehouder tot akkerbouwer en van paardenbedrijf tot vleesveehouder, uit de Beemster dit voorjaar een bloemenrand ingezaaid om zo de biodiversiteit te vergroten. Het is de bedoeling dat hier de komende jaren steeds meer agrariërs bijkomen.

De bloemenranden dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit in de Beemster. Ze helpen om de water- en grondkwaliteit te verbeteren en trekken natuurlijke plaagbestrijders en gewasbestuivers zoals lieveheersbeestjes en bijen aan. Daarnaast zorgen de bloemenranden voor voedsel en schuilmogelijkheden van onder meer vogels. We zijn als mens erg afhankelijk van een verscheidenheid van dieren en planten. Met het inzaaien worden er stappen gezet om de biodiversiteit in De Beemster te verbeteren.

Bloemenranden

Vanaf 2013 zijn al enkele akkerbouwers actief met het inzaaien van bloemenranden in de Beemster via Water, Land & Dijken. In 2019 hebben zes CONO-melkveehouders uit de Beemster zich onder de noemer het Beemster Bijenlint voor de bloemenranden ingezet. Nu worden de krachten gebundeld.

Vanaf dit jaar is het door het speciaal opgerichte Beemster Fonds voor alle agrarisch ondernemers binnen de Beemster mogelijk om bloemenranden aan te leggen en de polder in bloei te zetten. Het Beemster Fonds is in het leven geroepen dankzij een samenwerking met CONO Kaasmakers, de gemeente Purmerend en Water, Land & Dijken. 

Bloemenranden zetten de polder letterlijk in bloei

Daarnaast is het fonds aangevuld met donaties van particulieren. Vanuit het fonds worden de zaadmengsels en de inzaaikosten en de eventuele inkomstenderving vergoed. De agrarisch ondernemers in de polder zijn dit voorjaar via De Beemsterling opgeroepen om hieraan mee te doen. Een mooie kans voor het gebied en de biodiversiteit.

De Beemsterling

De Beemsterling is een initiatief van en voor agrariërs in de Beemster. De Beemsterling zet enthousiast in op het vertellen van het verhaal, het creëren van draagvlak bij onze buren en stedelingen én het onderling delen van kennis. En nu dus ook op biodiversiteit.

Dit is overigens niet uitsluitend een taak van agrariërs, het is een onderwerp dat iedereen aangaat. Het is daarom belangrijk dat burgers, boeren, bedrijven, gemeente en provincie met elkaar en samen investeren in biodiversiteit in de Beemster.

Boertje Bram

Boertje Bram, geboren en getogen op een boerderij in de Beemster, heeft dit jaar de eerste bloemenzaadjes geplant (https://youtu.be/Qu_2X-qJrfs). Hij houdt de ontwikkeling van de bloemenranden in de polder dit jaar nauwlettend in gaten. Meer informatie: www.debeemsterling.com.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Waterland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Deze 4 verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten Algemeen 28 sep, 15:05
Afbeelding
Afscheidstoernooi Gerben Maas bij Tennis Club Monnickendam Algemeen 28 sep, 12:19
Afbeelding
Column Huis in Huis uit - PAARS Algemeen 28 sep, 10:32
Afbeelding
De week door met omroep PIM Algemeen 28 sep, 09:32
Afbeelding
Gi-ga-groene Kinderboekenweek in bibliotheken Waterland 2022 Algemeen 27 sep, 15:51
Afbeelding
Insecten in de Grote Kerk Algemeen 26 sep, 13:40
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Gemengd Koor Broek in Waterland zoekt nieuwe leden Algemeen 26 sep, 12:30
Afbeelding
Redenen om voor een baan in de ICT te kiezen Algemeen 26 sep, 12:18
Afbeelding
Senioren Songfestival Waterland 2022 Algemeen 26 sep, 11:11
Afbeelding
Frida Kahlo, inspiratiebron voor velen | 30 september 2022 lezing in Bibliotheek Beemster Algemeen 26 sep, 10:06
Afbeelding
Modeshow ‘Powervrouwen’ door inloophuis Wij Allemaal | 1 oktober 2022 Algemeen 23 sep, 12:19
Afbeelding
Hond vermist na botsing in Katwoude 112-nieuws 23 sep, 05:03
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief