Bloemenranden in de Beemster polder zorgen voor meer biodiversiteit

Nieuws
Wilde bloemen
Wilde bloemen (Foto: Ralph - Pixabay)

DE BEEMSTER - Bij Melkveebedrijf Duijn worden donderdag 18 augustus de bloemenranden van het initiatief ‘Zet de polder in bloei’ officieel geopend door wethouder Hegger. Bij dit initiatief hebben 17 agrarische ondernemers, van melkveehouder tot akkerbouwer en van paardenbedrijf tot vleesveehouder, uit de Beemster dit voorjaar een bloemenrand ingezaaid om zo de biodiversiteit te vergroten. Het is de bedoeling dat hier de komende jaren steeds meer agrariërs bijkomen.

De bloemenranden dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit in de Beemster. Ze helpen om de water- en grondkwaliteit te verbeteren en trekken natuurlijke plaagbestrijders en gewasbestuivers zoals lieveheersbeestjes en bijen aan. Daarnaast zorgen de bloemenranden voor voedsel en schuilmogelijkheden van onder meer vogels. We zijn als mens erg afhankelijk van een verscheidenheid van dieren en planten. Met het inzaaien worden er stappen gezet om de biodiversiteit in De Beemster te verbeteren.

Bloemenranden

Vanaf 2013 zijn al enkele akkerbouwers actief met het inzaaien van bloemenranden in de Beemster via Water, Land & Dijken. In 2019 hebben zes CONO-melkveehouders uit de Beemster zich onder de noemer het Beemster Bijenlint voor de bloemenranden ingezet. Nu worden de krachten gebundeld.

Vanaf dit jaar is het door het speciaal opgerichte Beemster Fonds voor alle agrarisch ondernemers binnen de Beemster mogelijk om bloemenranden aan te leggen en de polder in bloei te zetten. Het Beemster Fonds is in het leven geroepen dankzij een samenwerking met CONO Kaasmakers, de gemeente Purmerend en Water, Land & Dijken. 

Bloemenranden zetten de polder letterlijk in bloei

Daarnaast is het fonds aangevuld met donaties van particulieren. Vanuit het fonds worden de zaadmengsels en de inzaaikosten en de eventuele inkomstenderving vergoed. De agrarisch ondernemers in de polder zijn dit voorjaar via De Beemsterling opgeroepen om hieraan mee te doen. Een mooie kans voor het gebied en de biodiversiteit.

De Beemsterling

De Beemsterling is een initiatief van en voor agrariërs in de Beemster. De Beemsterling zet enthousiast in op het vertellen van het verhaal, het creëren van draagvlak bij onze buren en stedelingen én het onderling delen van kennis. En nu dus ook op biodiversiteit.

Dit is overigens niet uitsluitend een taak van agrariërs, het is een onderwerp dat iedereen aangaat. Het is daarom belangrijk dat burgers, boeren, bedrijven, gemeente en provincie met elkaar en samen investeren in biodiversiteit in de Beemster.

Boertje Bram

Boertje Bram, geboren en getogen op een boerderij in de Beemster, heeft dit jaar de eerste bloemenzaadjes geplant (https://youtu.be/Qu_2X-qJrfs). Hij houdt de ontwikkeling van de bloemenranden in de polder dit jaar nauwlettend in gaten. Meer informatie: www.debeemsterling.com.