Symbolen van het boerenverzet

Nieuws
De boerenzakdoek aan een omgekeerde vlag.
De boerenzakdoek aan een omgekeerde vlag. (Foto: Linda Smit)

REGIO - Op verschillende plekken in Noord-Holland hangen steeds meer mensen hun vlag ondersteboven uit. Soms wordt deze vlag vergezeld door een boerenzakdoek. Als teken van het boerenverzet. Maar mag je een vlag wel omgekeerd ophangen?

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde mag het, want er zijn geen regels voor. Sterker nog, het op de kop hangen van een vlag is in de historie al vaker gedaan in noodsituaties. Vroeger werd de vlag op zijn kop gehangen als er sprake was van een drenkeling. De Coronaprotestanten hebben eerder ook al eens de vlag op zijn kop gehesen. De vlaggen die door heel Nederland op deze manier gehesen worden zijn een verbindend element voor heel Nederland. Een herkenning van een noodsituatie. Linda Smit schoot dit plaatje afgelopen week.

Boerenprotest bij Schager Folklore

Veel bezoekers liepen tijdens de vierde Folkloredag op 28 juli in Schagen met een rode zakdoek. De boeren in Noord-Holland Noord voerden op een vriendelijke manier actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Een groep leden en sympathisanten van de LTO Noord-afdeling deelde aan het begin van de middag folders en rode zakdoeken uit. Ze vragen de zakdoek te dragen als steunbetuiging aan de boeren. De bezoekers van de Westfriese markt reageerde positief op de actie. Na een klein halfuur had bijna iedereen op de markt een rode zakdoek om.