Prijs ‘de Monnick’ voor stadsbeiaardier Henk Verhoef

Nieuws
Stadsbeiaardier Henk Verhoef.
Stadsbeiaardier Henk Verhoef. (Foto: aangeleverd)

Henk Verhoef is sinds mei 1994 stadsbeiaardier van Monnickendam en dat is nu bijna 30 jaar. “Wij hebben Henk leren kennen als een zeer gedreven en muzikale beiaardier die zeer betrokken is bij het bijzondere carillon dat bij ons in de Speeltoren aanwezig is. Ondanks de karakteristieke tonen die dit oudste carillon ter wereld over onze stad uitstrooit weet Henk prachtige melodieën uit onze beiaard met zijn negentien klokken voort te brengen”, aldus de vereniging.

MONNICKENDAM - Het bestuur van de Vereniging Oud Monnickendam reikt dit jaar de prestigieuze prijs ‘de Monnick 2023’ uit aan Henk Verhoef. Jaarlijks reikt het bestuur van de Vereniging Oud Monnickendam, bij passende nominaties, deze prijs uit aan personen en/of organisaties die zich naar het oordeel van het bestuur het afgelopen jaar of jaren bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het cultureel en historisch erfgoed. 

Oekraïense klanken

Elke zaterdagochtend verrijkt Henk de weekmarkt met de klanken van het bijzondere carillon. Met Koningsdag en in de Sint Nicolaastijd en Kersttijd worden toepasselijke melodieën gespeeld. “Afgelopen februari klonken er nog Oekraïense klanken over onze stad als herdenking van de oorlog in dit land. Eerder in 1997 werd er met samenwerking met Frank Meier en ensemble Rabaskadol een fraaie cd uitgebracht. Niet alleen de klanken van het carillon danken wij aan de muzikaliteit van Henk. Ook de korte melodietjes van het torenuurwerk zijn van zijn hand. Het steken van de nieuwe melodieën op de speeltrommel is een tijdrovend werk dat zo’n twee á drie keer per jaar door Henk, vaak samen met een assistent, wordt geklaard. Dankzij de speeltrommel klinkt er elk kwartier een klein melodietje vanuit de Speeltoren.”

Liefde en grote kennis

Buiten het bespelen van het carillon heeft Henk, als adviseur de diverse restauraties van het carillon en het uurwerk begeleid. Samen met de firma Koninklijke Eijsbout is alles weer in prima conditie en in originele werkend toestand terug gebracht. Vele beginnende beiaardiers hebben in Monnickendam, onder begeleiding van Henk praktijkervaring mogen doen. Lange tijd gaf hij les op de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. De liefde en grote kennis van de Nederlandse carillons laat Henk door heel ons land reizen. Als vaste beiaardier is hij te horen in Woerden, Amsterdam en sinds 2021 ook in Ootmarsum. 

Eren

Groot was de schrik van veel Monnickendammers toen er in 2021 een bericht kwam dat de functie van vaste stadbeiaardier wegbezuinigd kon worden. “Gelukkig kon de Waterlandse politiek op andere gedachten gebracht worden en behielden wij onze stadsbeiaardier. Door het toekennen van de prijs ‘de Monnick’ aan Henk Verhoef wil de Vereniging Oud Monnickendam hem danken en eren voor al zij muzikaliteit en het goede werk dat hij , sinds lange tijd, voor ons oude beiaard heeft gedaan.”