Themawandeling Slag op de Zuiderzee

Nieuws
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Luister naar heldenverhalen tijdens de themawandeling Slag op de Zuiderzee. Zondag 11 juni, start bij informatiepunt Waterland om 14.30 uur, Middendam in Monnickendam. 

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de geuzen de Spaanse troepen uit de Zuiderzee verjoegen. Na de reformatie werden er veelvuldig executies uitgevoerd. Het volk had genoeg van inquisitie en de bloedraad. Het verzet begon in 1566 met de beeldenstorm in Duinkerken en Steenvoorden. De zeer strenge Filips de tweede stuurde Alva met 10.000 man leger op de Nederlanden af. Er volgden zeeslagen die hun weerga niet kende. In 1573 op de Zuiderzee, en door stom toeval zorgde Jan Haring ervoor dat de Spaanse vloot het hazenpad koos. Admiraal Bossu werd gevangen genomen en de rest is geschiedenis...

In die tijd dacht men nog anders over een mensenleven. De vijand werd zonder pardon overboord gegooid. We spoelen ze de voeten. En spartelend in het water, werden ze vaak nog nageprikt. De gidsen vertellen u graag meer heldenverhalen onderweg naar monumenten uit die tijd.

Aanmelden niet nodig

Toegang: 5 euro per persoon ten behoeve van projecten in de binnenstad.
De wandeling duurt circa 1,5 uur. Vooraf aanmelden niet nodig.