Expo archeologische vondsten gemaal Monnickendam in Speeltoren

Nieuws
Afbeelding
(Foto: HHNK)

MONNICKENDAM - In Waterlandsmuseum de Speeltoren is vanaf nu een aantal archeologische vondsten te zien uit Monnickendam, onder de noemer Van Oude sluis tot Nieuw gemaal. De vondsten zijn gedaan bij de graafwerkzaamheden in november 2021 voor de bouw van het nieuwe gemaal net ten noorden van Monnickendam. De meest bijzondere vondst was uiteraard de  grote houten schutsluis uit de zestiende eeuw.   Op het moment dat de sluis ontdekt is, is er op locatie uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Na het verwijderen van de sluis uit de bouwkuip is het archeologisch onderzoek verder gegaan. 

Bij graafwerkzaamheden voor de bouw van het nieuwe gemaal net ten noorden van Monnickendam is in november 2021 een zeer bijzondere archeologische vondst gedaan. Het gaat om de bodem en de wanden van een grote houten schutsluis uit de zestiende eeuw. De constructie van de sluis kan het beste worden omschreven als een houten, rechthoekige koker met een vloer van eikenplanken.

De gevonden sluis is in originele staat ongeveer 40 meter lang, 6,5 meter breed en 2,5 meter hoog geweest. De sluis lag in de dam die vroeger de scheiding vormde tussen de Purmer Ee en de Zuiderzee. Over deze oude dam ligt nu de provinciale weg N247. Onder deze weg, in de dam, bouwt het hoogheemraadschap op dit moment een nieuw boezemgemaal.

Archeologische vondsten tentoongesteld

 In een combinatie van beeld en de unieke archeologische vondsten komt de geschiedenis van 1400 tot nu tot leven in Waterlandsmuseum de Speeltoren. Een klein bijzonder deel van de vondsten is tentoongesteld in Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam. Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Noordeinde 2-4, 1141 AM Monnickendam. 

Afbeelding