Rotary kerstboom voor de 10e keer op de Middendam in Monnickendam

Nieuws
De lichtjes in de kerstboom aan de Middendam worden 6 december weer ontstoken.
De lichtjes in de kerstboom aan de Middendam worden 6 december weer ontstoken. (Foto: aangeleverd)

 MONNICKENDAM - Afgelopen vrijdag is voor het tiende jaar op rij, door Rotaryclub Monnickendam, de kerstboom op de Middendam geplaatst. Deze week wordt deze van verlichting voorzien en, inmiddels traditie, zal de verlichting op 6 december, na vertrek van de Sint uit de binnenhaven van Monnickendam, door Burgemeester Marianne van der Weele worden ontstoken. Dat is ook meteen de start van de Rotary Sterren Stralen actie 2023. Dit jaar komt de opbrengst ten goede aan ‘Only Friends’ in Amsterdam-Noord.

Het is een sfeervol plaatje aan de Monnickendammer binnenhaven dat inmiddels kan rekenen op veel enthousiasme van de lokale bevolking. Jaarvoorzitter Erik de Jongh van Rotaryclub Monnickendam: “Het is ieder jaar weer een evenement op zich als de kerstboom door de smalle straten van Monnickendam richting de Middendam gaat, om daar te worden geplaatst. Het zorgt voor extra sfeer in de donkere decembermaand, en is bovendien de start van weer een mooie actie van onze club.” 

Inzet van veel Waterlandse partijen

De kerstboom kan niet gerealiseerd worden zonder de inzet van veel Waterlandse partijen. Erik: “Elk jaar zoeken we een sponsor voor de boom. Die hebben we dit jaar gevonden in een collectief van sponsoren die in figuurlijke zin een tak, de stam, de kroon of de piek van de boom hebben gesponsord. Als u wilt, kunt u nog meedoen! Daarnaast kunnen we elk jaar weer rekenen op een aantal fantastische Waterlandse bedrijven die ons helpen bij het kappen, transporteren, plaatsen en verlichten van de boom: firma’s Van Geemen, I. Deegen & Zn., Prins Transport, Multi Metaal, G.C. Verweij & Zn Machineverhuur, ETB Ronday, Leguit+Roos en BMN Bouwmaterialen, hebben zich ook dit jaar weer belangeloos ingezet en daar zijn wij ze enorm dankbaar voor. De boom staat inmiddels en de lichtjes worden er deze week in gehangen. Traditiegetrouw zullen we de lichtjes pas ontsteken als de Goedheiligman ons land heeft verlaten op 6 december.”

Groots uitpakken

Het inluiden van de kerstperiode staat voor de club ook voor de start van de jaarlijkse Sterren Stralen actie. “Tijdens de jaarlijkse Wintermarkt op zondag 17 december pakken we groots uit op de Middendam. Met een kraam met kaarsen van de Speeltoren, Waterlandse kaasjes van Henri Willig en mooie Franse wijnen, maar ook met onze Rotary foodtruck met braadworsten, chocomel, glühwein en soep en natuurlijk diverse kerstartikelen. Wegens groot succes afgelopen jaar, organiseren we ook dit jaar weer onze Lotary: een loterij waarbij prachtige prijzen te winnen zijn.” Tot slot wordt onze opbrengst aangevuld met een bijdrage van de Rotary Foundation.’

Only Friends

De opbrengst van de Sterren Stralen actie van 2023 is voor Only Friends in Amsterdag-Noord. “Het is hun grote wens diverse nieuwe sportartikelen aan te schaffen, denk aan ballen, bokshandschoenen, tennisrackets. Only Friends wil op een toonaangevende manier, sporters met een beperking uit Amsterdam en omstreken de mogelijkheid bieden om georganiseerd te sporten in een eigen, veilige en vertrouwde omgeving.”  Erik de Jongh: ‘Het is voor iedereen belangrijk om te kunnen sporten, voor sporters met een beperking is dat vaak nog iets lastiger. We willen graag ons steentje bijdragen om sporten ook voor deze groep nog meer mogelijk te maken’.