Succesvolle eerste editie van Groot Waterlands Dictee in bibliotheek

Nieuws
Bibliotheek Waterland-directeur Norbert van Halderen (links) leest het dictee voor.
Bibliotheek Waterland-directeur Norbert van Halderen (links) leest het dictee voor. (Foto: Foto's: Han Giskes)

PURMEREND - Afgelopen zondag was het zover: bijna 30 deelnemers beten hun pennen stuk op het Groot Waterlands Dictee. De spanning hing in de lucht in Bibliotheek Waterland. Spanning over de eigen prestatie, maar ook over het bedrag dat met het Letter Festival bijeen werd gebracht om de kinderen van de VoorleesExpress een eigen boek te kunnen geven.

Het Letter Festival werd georganiseerd door Rotary Purmerend-Waterland en bestond uit twee delen: workshops voor kinderen van 8-12 jaar in de herfstvakantie om taalvaardigheid te bevorderen en het Groot Waterlands Dictee. Om dit laatste goed te kunnen organiseren was de samenwerking met de Bibliotheek van groot belang.

De workshops in de herfstvakantie waren tot stand gekomen in samenwerking met Kinderopvang Waterland en Purmerend, Cultuurhuis Wherelant, en met Poppodium P3. Dichten, verhalen schrijven, theater, striptekenen, muziek en zang en digitale geletterdheid: er was voor elk wat wils. Taalbeheersing is zo belangrijk voor ieders leven, voor school, voor werk, voor contacten met organisaties en overheden, voor een goede plek in de maatschappij. Daarom heeft Rotary Purmerend-Waterland met dit Letter Festival aandacht gevraagd voor dit onderwerp. En zij konden gelukkig rekenen op een mooi aantal sponsoren, waaronder Rabobank, VSB Beemster en Stichting Eiercentrale. Organisaties die het belang van taalvaardigheid geheel onderschrijven.

VoorleesExpress

De VoorleesExpress heeft een heel belangrijke rol in het bevorderen van taalvaardigheid. Vrijwilligers die een langere tijd de kinderen in een gezin voorlezen en ze helpen met zelf lezen, waarbij ouders gestimuleerd worden om mee te doen en zodoende het voorlezen over te nemen als de vrijwilliger vertrokken is. De VoorleesExpress werkt in de gehele Waterlandse regio. Kinderen die wat ouder zijn worden blijvend ondersteund met de DoorleesExpress. Constante aandacht voor lezen en taalvaardigheid is van groot belang.

Het Dictee was geschreven door de Dichter des Waterlands, Melle Dotinga. Hij had een verhaal geschreven over de aantrekkingskracht van Waterland op de toeristen, waarbij er na afloop leuke discussies ontstonden over de juiste schrijfwijze van bepaalde woorden. Gelukkig kon de jury terugvallen op het Groene Boekje voor het goede antwoord.

Tekst loopt door onder afbeelding


Onder de deelnemers wethouder Natalie Saaf. (Foto: Han Giskes)

Er was een eerste, tweede en derde prijs voor de deelnemers met de minste fouten. De winnaar werd de heer Leentfaar, die helemaal uit Middelburg was komen rijden om dit Dictee te maken. Hij had nul fouten, en hij bleek ook een ‘dicteetijger’ te zijn, want hij rijdt het hele land door om overal dictees te maken. Er was een tweede prijs winnaar (met 2 fouten) en zelfs 6 derde prijs winnaars (met 3 fouten).

Tijdens het nakijken door de jury was er muziek te beluisteren van het Nana Kruger Kwartet en er waren licht alcoholische versnaperingen (lichtalcoholisch mag ook aan elkaar geschreven is zondag duidelijk geworden).

Mooi bedrag

De bekendmaking van het bedrag voor de VoorleesExpress werd middels uitreiking van de cheque door Mehemmet Mihciokur, voorzitter van Rotary Purmerend-Waterland, gedaan aan Kai Kohnstamm van de VoorleesExpress. Een bedrag van €4.225 stond op de cheque en de donaties die zondag nog spontaan gedaan werden komen daar nog bij! Een mooie afsluiting van het Letter Festival, een prachtig bedrag en veel enthousiaste deelnemers. Op naar de tweede editie!