Alzheimer Nederland zoekt bestuursleden en vrijwilligers in Zaanstreek-Waterland

Nieuws
Het bestuur bestaande uit Wilma Spijkers (niet op de foto), Janneke Amstel van Leijden en Mieke Hollander, kan wel wat extra hulp gebruiken.
Het bestuur bestaande uit Wilma Spijkers (niet op de foto), Janneke Amstel van Leijden en Mieke Hollander, kan wel wat extra hulp gebruiken. (Foto: Evert Ruis)

ZAANSTREEK-WATERLAND – Een op de vijf mensen krijgt dementie. Er is helaas nog geen medicijn tegen de hersenziekte. Alzheimer Nederland maakt zich hard voor onderzoek en zet zich op diverse manieren in voor een beter leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Een van de manieren waarop er hulp wordt geboden is met de Alzheimer Cafés in de diverse regio’s. Mieke Hollander, bestuursvoorzitter van de afdeling Zaanstreek Waterland van Alzheimer Nederland. “Inmiddels hebben we de afgelopen jaren Alzheimer Cafés geopend in de gemeenten Purmerend, Zaanstad en in Edam-Volendam. Ze worden goed bezocht. Dat is iets waar we trots op zijn en we zijn voornemens op extra locaties de Alzheimer Cafés mogelijk te maken. Vorig jaar hebben we nog een mooie expositie neergezet in samenwerking met kunstenaar Herman van Hoogdalem en Gijs Wanders, oud-journalist. Beiden zijn ervaringsdeskundig. Onze wens is om de expositie opnieuw mogelijk te maken komend jaar in Beemster en Monnickendam. Maar hier zijn wel de middelen voor nodig in de vorm van vrijwilligers, bestuursleden en sponsoren!” 

Bij veel mensen met alzheimer of een andere vorm van dementie heerst nog schaamte om zich daadwerkelijk te melden bij een Alzheimer Café. “Dit is uiteraard nergens voor nodig. We proberen de Alzheimer Cafés dan ook zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk te maken door vaste gezichten neer te zetten als gespreksleider en vaste vrijwilligers in te roosteren. Dit biedt houvast voor de bezoekers en hun naasten. Er is altijd een thema dat centraal staat en er zijn ervaringsdeskundigen aanwezig. Maar dat is iets waar wel wat werk bij komt kijken. Dit betekent dat we voor een Alzheimer Café circa zeven vrijwilligers nodig hebben. Een spreker, gespreksleider, gastvrouwen en gastheren. De vrijwilligers van Alzheimer Nederland hebben allemaal een training van Samen Dementievriendelijk van Alzheimer Nederland gehad. Bezoekers hebben onze onverdeelde en deskundige aandacht nodig. Je ziet ook echt dat contact met lotgenoten veel goeds doet. Zowel de mensen met dementie als de mantelzorgers voelen dat ze er niet alleen voor staan.”

Maak het verschil met hulp in het Alzheimer Café

Meer begrip 

Openheid over dementie zorgt voor meer begrip. “Er zijn wel 50 verschillende soorten dementie. Er is eigenlijk weinig bekend bij het grote publiek over alzheimer of andere vormen van dementie. Dat maakt dat (beginnende)aandoening ook zo lastig te herkennen is. Zo kan het zomaar zijn dat iemand zijn pincode op slag is vergeten bij de kassa, dit kan een teken van dementie zijn. Of iemand wordt uit het niets heel boos of chagrijnig terwijl er geen directe aanleiding voor is. Als (beginnende) alzheimer eerder opgemerkt wordt kan er ook beter op worden ingespeeld, door geduldig te reageren bijvoorbeeld in plaats van emotioneel.”

Gezichten van dementie 

Om dementie onder de aandacht te brengen onder een groter publiek werd vorig jaar de expositie ‘Gezichten van dementie’ gehouden. In de regio Zaanstreek-Waterland kon men de expositie bezoeken in de bibliotheek in Zaandam en in Volendam in het Stolphoevekerkje. “De exposities en de twee thema avonden zijn goed bezocht en waren erg succesvol. Het is een erg mooi project van kunstenaar Herman Hoogdalem en Gijs Wanders, oud-journalist en filmmaker. Zij zijn beiden ervaringsdeskundige. Het project ‘Gezichten van Dementie’ is gestart met een eerbetoon aan de moeder van Herman van Hoogdalem die aan de gevolgen van dement is overleden. Hij maakte een groot aquarel van zijn moeder van twee meter bij twee meter twintig. Ook de vader van Gijs Wanders is groot geportretteerd. En daarna volgden nog vele mensen met dementie. Bij de aquarellen zijn korte films te zien met commentaar van de familieleden van de geportretteerden.” De expositie maakt dementie zichtbaar in de samenleving. Hoogdalem zei hierover: Ik probeer de vele gezichten van dit proces te laten zien: de wanhoop, het lijden, de onzekerheid, de pijn, de stilte, de leegte, de onthechting, de berusting en wat in woorden niet te vangen is. Dwingend, eerlijk, soms pijnlijk maar altijd integer.”

“Het zou geweldig zijn als we deze mooie tentoonstelling en beide thema avonden opnieuw kunnen brengen en dan nu in de Beemster en Monnickendam. Echter zijn hier wel extra kosten mee gemoeid zoals de huur van de tentoonstellingsruimte, reiskosten, kosten van het transport van de kunstwerken, noem maar op. Helaas is er niet zomaar een potje met gelden wat we hiervoor kunnen aanbreken. Regionale sponsoren die Alzheimer Nederland en in het bijzonder, dit project een warm hart toedragen, worden gevraagd contact op te nemen met Mieke Hollander. 

Extra bestuursleden

Afdeling Zaanstreek-Waterland van Alzheimer Nederland heeft nog meer ambitieuze plannen voor volgend jaar. “Naast de goedlopende Alzheimer Cafés in De Rusthoeve in Purmerend, de Bovenkruier- ‘t Kalf en Pennemes in Zaanstad en in Culicafé De Ontmoeting in Edam-Volendam willen we als bestuur van Zaanstreek Waterland nog meer Alzheimer Cafés openen. Waarom? Zo’n café moet letterlijk dichtbij zijn en toegankelijk. Het is een uitdaging met weinig vrijwilligers, maar het is ons de afgelopen twee jaar ook gelukt om de cafés uit te bouwen. De cafés worden goed bezocht. We zien hierin ook onze samenwerking terug met partners als SMD en Welzijn Wonen Plus. Ons netwerk vinden we belangrijk, want samen komen we verder. Het bestuur bestaande uit Wilma Spijkers, Janneke Amstel van Leijden en ik zelf kan nog extra leden gebruiken. We hebben nu de wens een Alzheimer Café in de Beemster, Landsmeer en Oostzaan op te zetten. In Monnickendam is het eerste café op 11 december aanstaande voorzien. Om dit te kunnen doen hebben we hulp nodig van extra vrijwilligers, zowel voor in het bestuur, als op de vloer van de cafés. Het is prachtig om je als vrijwilliger te kunnen inzetten voor deze mooie stichting’, aldus Hollander. “Ik ben zelf twee jaar geleden van start gegaan als vrijwillig voorzitter omdat ik een deel van mijn vrije tijd -vanwege pensioen- maatschappelijk zinvol wil besteden. Bovendien is mijn moeder helaas overleden met alzheimer, dus als ervaringsdeskundige ken ik de impact op de familie. Ik zou graag een beroep doen op mensen die wat extra tijd over hebben en die zich net als ik en de rest van de vrijwilligers van Alzheimer Nederland willen inzetten voor mensen met dementie en hun naasten.”