“Ik vind het heerlijk om te koken en fijn dat ik iemand daar mee kan helpen”

Nieuws
Kim Willemsen en Aty van der Linden.
Kim Willemsen en Aty van der Linden. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND – Eenmaal per week pakt hobbykok Kim Willemsen extra uit met koken. Ze maakt een lekker gerecht; Italiaans, Indisch of gewoon Hollands, net waar ze zin in heeft. Maar ze maakt net even wat meer. Een extra portie voor buurtgenoot Aty van der Linden. Die hoeft dan een avondje niet te koken. Dat scheelt want van der Linden kan vanwege een fysieke beperking niet meer lang op haar benen staan. Koken is dus lastig voor haar. “Ik ben erg blij met de kookkunsten van Kim. Meestal is het erg lekker. Laatst had ik iets met paksoi, dat vond ik wat minder. Dat geef ik dan gewoon aan en dan houdt ze daar rekening mee. Heel erg fijn!” Willemsen en van der Linden zijn aan elkaar gematcht door Stichting Thuisgekookt. Niet alleen een maaltijdservice maar ook een dienst met een sociaal aspect. 

‘Ik hou niet van kant-en-klaarmaaltijden dus Stichting Thuisgekookt is een uitkomst’

Thuisgekookt is er speciaal voor mensen met een psychische of fysieke beperking en voor senioren die niet zo makkelijk zelf kunnen koken. Thuiskoks die zich aanmelden zijn veelal hobbykoks en liefhebbers van koken en eten. Willemsen: “Als ik gekookt heb voor Aty dan breng ik het vaak zelf even langs bij haar en dan maken we meteen een praatje. Een kleine moeite voor mij en heel gezellig. Of mijn man brengt het even langs.” Stichting Thuisgekookt heeft landelijk al vele thuiskoks en maaltijdontvangers die zich aangemeld hebben. In regio Edam-Volendam zoekt de stichting ook nog thuiskoks.

Positiviteit

“Ik vind het heerlijk om te koken en het idee dat ik Aty daar mee kan helpen vind ik helemaal fijn. Het feit dat je iets voor iemand kan betekenen in je vrije tijd is heel prettig. Ik heb mij zelf aangemeld als thuiskok nadat ik mijn leven anders ben gaan indelen na een burn out. Vanwege een traumatische ervaring waardoor ik PTSS ( Post Traumatische Stress Stoornis) heb opgelopen moest ik helaas stoppen met mijn werk bij de politie. Ik ben nu na een lange rotperiode- van therapie en thuis zitten- weer aan het werk. Weliswaar in een andere functie, bij de gemeente, maar het bevalt goed. Toch wilde ik iets doen waarmee ik een stukje positiviteit kan creëren voor mezelf, maar ook voor een ander! Dat voelt goed”, aldus Willemsen. 

Grote porties 

Van der Linden zag de advertentie van Thuisgekookt  via internet en besloot zich aan te melden. “Ik heb helemaal geen hekel aan koken en vind het best leuk. Alleen lukt het mij niet meer om zo lang op mijn benen te staan. Ik ben vorig jaar ook nog eens onderuit gegaan op straat en heel hard gevallen op mijn achterhoofd; gevolg een hersenschudding. Dat was bovenop mijn beperking best heftig. Nu ik kan eten van de maaltijd die Kim op zondag brengt, ben ik heel erg geholpen. Ze maakt vaak zulke grote porties dat ik er twee keer van kan eten”, lacht van der Linden. “De rest van de week eet ik van wat ik zelf van tevoren klaar heb gemaakt. Ik hou namelijk niet van kant- en-klaar-maaltijden van de supermarkt. Ik wil graag vers eten. Zelf maak ik dan bijvoorbeeld een grote pan hutspot en dan vries ik daar ook veel bakjes van in. Heel handig. Soms probeer ik een sausje uit wat ik heb geproefd van Kim. Ook vind ik het leuk om even te kletsen. Vroeger had ik een groter netwerk. Dat wordt nu helaas noodgedwongen toch kleiner. Ook omdat ik niet meer zo lang achter elkaar kan wandelen en dus veel minder naar buiten ga dan vroeger.” 

De match tussen Willemsen en van der Linden blijkt heel goed te werken. Willemsen: “Ze kijken bij Thuisgekookt wel heel goed of je als thuiskok en maaltijdontvanger bij elkaar past. Er wordt gekeken naar allergieën, voorkeuren en uiteraard of je dicht bij elkaar in de buurt woont. Dat maakt alles bij elkaar dan een kleine moeite om de match voor te zetten. Het leuke is trouwens dat mijn man ook weleens een bakje eten langsbrengt. Die vindt dat ook leuk. Laatst heeft mijn man meteen naar de laptop gekeken van Aty want er was iets mis mee. Prima om even te doen.” Overigens wordt er de allereerste keer wel een intake gesprek gedaan. Je spreekt dan met elkaar af om te kijken of het klikt. “Kim had er meteen veel werk van gemaakt. Ze had een proeverijtje gemaakt van drie gerechtjes die ik kon proeven. Om te kijken wat ik lekker vond. Zo leuk!”, vertelt van der Linden. 

‘Nu ik kan eten van de maaltijd die Kim op zondag brengt, ben ik heel erg geholpen’

Stichting Thuisgekookt wordt financieel gesteund door diverse partijen. Ook gemeente Edam-Volendam en Purmerend zijn partner van Thuisgekookt. Daarom kan een maaltijd voor de kostprijs worden aangeboden. Meestal kost een maaltijd tussen de 3 en 6 euro. Bovenop het bedrag komt 10 procent commissie. Dit wordt gebruikt om de website te hosten. Meer info of aanmelden als thuiskok of maaltijdzoeker in de regio Edam-Volendam of Purmerend? Zie www.thuisgekookt.nl of mail naar info@thuisgekookt.nl Tel.: 085-0608768