Logan Kroon wint de lokale voorleeswedstrijd in Monnickendam

Nieuws
Logan neemt de prijs in ontvangst.
Logan neemt de prijs in ontvangst. (Foto: aangeleverd) )

MONNICKENDAM - Logan Kroon uit groep acht van basisschool De Blauwe Ster in Monnickendam heeft dinsdagmiddag 13 februari de voorronde van de lokale voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in de Bibliotheek aan ‘t Spil in Monnickendam. 

Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort de regio Waterland vertegenwoordigen in de regionale ronde die tussen 1 maart en 1 april wordt gehouden in Noord-Holland. Daarna wordt in elke provincie een voorleeskampioen gekozen. En wellicht wordt Logan dé Provinciale Voorleeskampioen 2024 en mag hij naar de zinderende landelijke finale op 24 mei in Tivoli Vredenburg te Utrecht.

Rustige stem  

De 12 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Sabine Wilschut naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Na de 12e voorlezer trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Ellen Otten gesproken. Logan bleek met zijn rustige stem het voorleesfragment uit Harry Potter en de Vuurbeker van J.K. Rowling heel goed te hebben voorgelezen. Hij maakte contact met het publiek en kon de spanning en de emotie van het fragment goed overbrengen.

Leesplezier stimuleren 

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.