Tekening Jaap Oudes naar Schooltje Dik Trom

Nieuws
Thea de Hilster bij de tekening 'De intocht van het circus in Warder'. (Foto: Eef de Hilster)
Thea de Hilster bij de tekening 'De intocht van het circus in Warder'. (Foto: Eef de Hilster) rodi.nl

ETERSHEIM - Het kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom in Etersheim is verblijd met een werk van de tekenaar Jaap Oudes. Het gaat om 'De intocht van het circus in Warder', een tekening waarop Dik Trom een prominente plaats in neemt. De kwajongen uit de boeken van C. Joh. Kievit zit op een olifant. Jaap Oudes is een in 1998 overleden Alkmaarse tekenaar die er een opmerkelijke techniek op na hield. Vrijwel al zijn werken zijn met kleurpotlood gemaakt. In zijn werk is folklorisme een belangrijk thema.

De schrijver Kieviet was van 1883 tot 1902 hoofdonderwijzer op het schooltje in Etersheim. Het schooltje is sinds 2013 teruggebracht in de staat van rond 1900 en fungeert tevens als kinderboekenmuseum.
In het boek 'Dik Trom en zijn dorpsgenoten' zit Dik bij de intocht van het circus ook op een olifant. De tekening van Jaap Oudes verbeeldt dus een van de verhalen uit de boeken van Kieviet.
Het museum is daarom, zo laat Thea de Hilster weten, heel blij dat het deze tekening aan de collectie kan toevoegen. "Hoewel het werk kwetsbaar is zal het regelmatig tentoongesteld worden", aldus De Hilster die belast is met het beheer van de collectie van het museum. De schenker van de tekening wil anoniem blijven.