Oekraïners bedanken Waterlanders

Nieuws
De onthulling van het monument 'Key to the heart' aan de Pierebaan in Monnickendam.
De onthulling van het monument 'Key to the heart' aan de Pierebaan in Monnickendam. (Foto: Evert Ruis)

MONNICKENDAM –  Waterland is een monument rijker. Afgelopen zaterdag werd het ‘Key to the heart’ in Monnickendam onthuld. Een initiatief van een groep Oekraïners die hier wordt opgevangen ten tijde van de oorlog in Oekraïne. Onder toeziend oog van een grote groep Oekraïense vluchtelingen, de burgemeester, de kinderburgemeester en een groep Monnickendammers werd het kunstwerk onthuld. “Er werd gelachen, maar ook gehuild”, aldus Michel Klijnsma, Teamleider Vluchtelingenwerk Oekraïne Zaanstreek-Waterland.  

“Het was zaterdag 24 februari precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Uiteraard een dag met extra emotionele lading voor de vluchtelingen. Daarom is er ook speciaal gekozen om het monument op deze dag te onthullen.”  

Serhii Nazarenko, afkomstig uit Oekraïne is initiatiefnemer van dit monument en vond dat Waterland wel een bedankje heeft verdiend in de vorm van dit kunstwerk. Het idee is van Nazarenko en de sleutel staat symbool voor de huissleutel die de vluchtelingen hebben moeten meenemen van huis, maar ook voor de sleutel tot het hart. In de grote sleutel zijn allemaal kleine sleutels vervaardigd die symbool staan voor de vluchtelingen die in Waterland een plek hebben gekregen. Het monument is geproduceerd in Oekraïne en bijna geheel uit eigen zak betaald door Nazarenko en een deel is bekostigd via crowdfunding onder vrienden en kennissen van Nazarenko, tevens bijna allemaal afkomstig uit Oekraïne. Het monument is dus niet door de gemeente Waterland bekostigd. Het is echt een cadeau van de Oekraïense gemeenschap aan Waterland.   

De burgemeester noemde het een mooi gebaar en ook de aanwezige Waterlanders reageerden zeer positief op dit mooie initiatief. Klijnsma: “Veel Oekraïners die hier al enige tijd verblijven in het Lakeland Hotel en op de andere opvanglocatie vinden het fijn dat er hier goede opvang is en proberen er het beste van te maken. Sommige geven aan dat ze heel graag weer terug willen keren naar hun eigen land als dat uiteindelijk mogelijk is. Dat ligt er ook aan uit welk gedeelte van Oekraïne deze mensen komen. Anderen geven aan dat ze hier wellicht willen blijven. Veel Oekraïners hebben hier al werk gevonden en kunnen al redelijk wat Nederlands. Daar wordt uiteraard in de opvang ook in geïnvesteerd met Nederlandse lessen. Het was zaterdag mooi om te zien dat het symbool van dankbaarheid jegens de Waterlanders gewaardeerd wordt.” Of de Oekraïners die dat willen in Waterland kunnen blijven is nog niet duidelijk. Wat dat betreft is hun toekomst nog onzeker omdat zij onder de richtlijn tijdelijke bescherming vallen. Dit betekent dat men bescherming heeft tot 4 maart 2025 en dat er nog geen duidelijkheid over de verblijfsstatus is.