Bach in Monnickendam

Nieuws

MONNICKENDAM - Het derde concert in de serie 'Bach in Monnickendam' vindt zondag 17 april plaats in de Grote of St. Nicolaaskerk in Monnickendam. Op het programma staan: J.S. Bach Cantate BWV 95: Christus, der ist mein Leben, J.P. Sweelinck Fantasia chromatica en J.P. Sweelinck Psalm 9.

Tijdens het concert kunnen muziekliefhebbers luisteren naar muziek van de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck. Hij werd in 1562 in Deventer geboren en was het grootste deel van zijn leven organist van de Oude Kerk in Amsterdam. Daar overleed hij in 1621. Zijn psalmbewerkingen voor koor werden tijdens zijn leven gedrukt en verspreid over heel Europa. Kamerkoor PA'dam gaat onder leiding van Maria van Nieukerken psalm 9 uitvoeren.
De orgelwerken van Sweelinck werden niet gedrukt, maar hij had veel leerlingen, ook uit het buitenland, die zijn muziek overschreven en meenamen naar huis. Op die manier raakte zijn muziek internationaal bekend. Met de eenwording van Europa en de introductie van de euro is Sweelinck grotendeels uit ons dagelijks leven verdwenen. Vroeger keek hij ons met zijn onderwijzende blik aan vanaf elk briefje van vijfentwintig gulden. Een van zijn beroemdste werken is de Chromatische Fantasie. Wim Dijkstra gaat dit stuk uitvoeren op het Gerstenhauer-orgel.
De Bach-cantate van dit concert is BWV 95: Christus der ist mein Leben. Cantate 95 is een compositie waarin Bach vier verschillende koraalmelodieën verwerkt. Twee daarvan klinken al in het openingsdeel. Alle vier koraalmelodieën komen uit het bundel Sterben-Lieder. Deze in Leipzig populaire melodieënbundel geldt als voorbeeld van piëtistische Todessehnsucht. Dit doodsverlangen ligt ook ten grondslag aan de cantate: de dood wordt verwelkomd als een noodzakelijke stap die het lijden in dit aardse tranendal beëindigt en het hemels paradijs en het leven naast Jezus, dichterbij brengt.
Het orgel wordt bespeeld door Wim Dijkstra. De algehele muzikale leiding is in de vertrouwde handen van Maria van Nieukerken. Om 15.15 uur geeft Gustavo Trujillo een korte inleiding op de Bach-cantate. Het concert begint om 15.30 uur. De entree bedraagt 10 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen. Nadere informatie bij Joke Zomer, secretaris stichting Bach in Monnickendam, via tel.: 023-5386523 of via: bachinmonnickendam@gmail.com. De Grote of St. Nicolaaskerk bevindt zich op Zarken 2 in Monnickendam.