Bach-concert in Monnickendam

Nieuws

MONNICKENDAM - Het vierde concert in de serie Bach in Monnickendam vindt maandag 16 mei, tweede Pinksterdag, plaats in de Grote of St. Nicolaaskerk in Monnickendam. Op het programma staan: J.S. Bach: Cantate 135: Ach Herr, mich armen Sünder, W.A. Mozart: Ein Stück für ein Orgelwerk in einer Uhr en D.Buxtehude: Ach Herr, mich armen Sünder.
Ditmaal wordt de muziek van Bach gekoppeld aan een andere grootmeester: Wolfgang Amadeus Mozart. Van hem klinkt op het Gerstenhauer-orgel de Fantasie in f-klein, een stuk dat de componist oorspronkelijk componeerde voor een mechanisch uurwerk, maar dat het niveau van werken die gewoonlijk voor dergelijke vernuftige instrumenten geschreven werden ruimschoots overstijgt.
De cantate die tijdens dit concert klinkt, is BWV 135, Ach Herr, mich armen Sünder. In 1724 is Bach bezig met zijn tweede reeks cantates voor Leipzig. Voor de eerste serie had hij veel oude composities hergebruikt. Voor deze tweede jaargang kwam er een uitdaging bij: alle cantates moesten muzikaal gebaseerd zijn op een van de Lutherse koraalmelodieën. Cantate 135 is voorbeeld van deze werkwijze. Alle delen en alle muzikale motieven zijn direct afgeleid uit een originele melodie van Hans Leo Hassler.
Kamerkoor PA'dam en het Nicolaasconsort onder leiding van Maria van Nieukerken verlenen medewerking aan het concert in Monnickendam. Wim Dijkstra bespeelt het Gerstenhauer-orgel. Het optreden is maandag 16 mei om 15.30 uur, met om 15.15 uur een korte inleiding door Gustavo Trujillo. De entree bedraagt 10.00 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen. Nadere informatie is verkrijgbaar bij Joke Zomer, secretaris van de stichting Bach in Monnickendam, via tel.: 023-5386523 of per e-mail, via: info@bachinmonnickendam.nl. De Grote of St. Nicolaaskerk bevindt zich op Zarken 2 in Monnickendam.