'Het was een schitterende expositie' - Tentoonstelling beeldhouwer Cerneüs afgesloten

Nieuws

MONNICKENDAM - Bijna twee maanden lang konden kunstliefhebbers zich in de Grote Kerk Monnickendam laten betoveren door de beeldhouwkunst van Rob Cerneüs. Zondag 22 mei was de laatste kans om de diverse werken in de materialen brons, marmer en metaal van de beeldhouwer uit Monnickendam te bewonderen. Binnenkort verschijnt er een downloadbare app waarin alles is terug te zien. Alle opbrengsten van de tentoonstelling en de app gaan via Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) naar het fundamenteel onderzoek naar diabetes type 1. In het atelier van Cerneüs blikte redacteur Daan Ruijter met Puck Hulstaert en Cerneüs terug op de zaterdag 2 april geopende tentoonstelling.


Hulstaert is voorzitter van Stichting Cenootschap, de kunststichting die is opgericht met als doel de kunst in het algemeen en die van Cerneüs in het bijzonder te belichten. Hij kijkt met tevredenheid terug. "De tentoonstelling is goed gelopen. Vooral op zon- en feestdagen was het zeer druk. Het heeft aan onze verwachtingen voldaan." Het succes blijkt volgens Hulstaert ook uit de berichten die bezoekers na afloop achterlieten. "Veel mensen hebben vrij lovend commentaar gegeven." Ook Cerneüs is enthousiast: "Het was een schitterende expositie. Ik zag mijn hele oeuvre voorbijkomen en raakte daarom erg ontroerd."

Een grote uitdaging was het wel om alle tentoongestelde beelden naar de Grote Kerk te krijgen. Er was veel onderzoek nodig om te achterhalen waar de werken zich bevonden en wie de eigenaren waren. "Het kostte twee jaar research om alle beelden boven water te krijgen", weet Hulstaert. "Cenootschap-lid Carel Sassen heeft zich daarvoor sterk ingezet. Hij zorgde ook voor de materiaalkeuze en positie van de beelden. Hoe je ze neerzet, is belangrijk, want het geeft bijvoorbeeld een hele andere kijk als je ze naast elkaar zet dan wanneer je ze kantelt of draait."

App

Tijdens de tentoonstelling zijn al 360-graden foto's gemaakt voor de app. Ook is een film van de expositie-opening gerealiseerd met beelden van nu en met Rob's visie op het werken met stenen. Bovendien gaan ambassadeurs van Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) met Cerneüs beelden hakken. De video-opnames daarvan worden in de app opgenomen en de gehakte beelden worden verkocht voor Stichting DON. De beeldhouwer gaat zelf eveneens een beeld creëren. Hij heeft al zin in de workshops: "Als het zover is, gaan we er wat leuks van maken." De workshops zullen ook op de nationale televisie worden uitgezonden.

De app, die zowel in het Nederlands als Engels verschijnt, wordt mede mogelijk gemaakt door sponsors en het Cenootschap zelf. Hij wordt kosteloos ter beschikking gesteld aan Stichting DON, die ermee geld kan ophalen voor het fundamenteel onderzoek naar diabetes type I. Zodra de app is ontwikkeld, kunnen belangstellenden hem gratis downloaden en gratis een deel van het werk uit de tentoonstelling bekijken. Voor een gering bedrag krijgen ze toegang tot alle beelden en informatie. Meer hierover wordt nader bekend gemaakt via het Cenootschap (cenootschap.nl) en Stichting DON (www.stichtingdon.nl).

Meer foto's op www.rodi.nl/Waterland/Waterland/Nieuws. (Foto's: Ria Houweling/Waterland in Beeld)