Waterlanders ontmoeten nieuwe buren

Nieuws

ZUIDERWOUDE - In het kerkje van Zuiderwoude wordt zondag 2 oktober het nieuwe culturele seizoen geopend. De Catharina Stichting Zuiderwoude heeft in samenwerking met Vluchtelingenwerk Waterland een bijzonder programma ontwikkeld om Waterlanders, Amsterdammers en Zaankanters kennis te laten maken met een aantal nieuwe buren uit Syrië en Iran.
De kleinschalige en zorgvuldige opvang in gemeente Waterland biedt vele kansen om elkaar te ontmoeten en het leven met elkaar te delen. Dit gebeurt ook met het prachtige project 'Ontmoet ons' waar telkens een bevolkingsgroep kookt en Waterlanders aan tafel aanschuiven in 'De Bolder'.

Bruggenbouwers

Dit keer is een project gestart met de Waterlandse musici Jan Wouter Oostenrijk (gitarist en bandleider van Sharqi Blues) en Achim Heine (drummer, percussionist en composer) Deze twee muzikanten kunnen goed improviseren en zijn bruggenbouwers tussen Westerse- en Wereldmuziek. Met hun hulp zijn professionele Syrische muzikanten aangetrokken. Shaza Hayek, de zangeres die onlangs opgetreden heeft op het Grachtenfestival en Mhamed Alissa. Lucas Dols uit Amsterdam komt er als vijfde bij, hij speelt contrabas en cello. Dols leidt onder andere mensen op om met kinderen in vluchtelingenkampen in Libanon, Turkije, India en Oekraïne te werken.
Tweede concert

Tijdens het tweede concert treedt Jan Wouter met zijn band Sharqi Blues op in het dorpshuis. De band beweegt zich van blues en bebop jazzlijnen naar Arabische melodie op een fundament van Sharqi-, Raï- en Chaabyritmes. Ook internationaal is de band van Jan Wouter Oostenrijk niet onopgemerkt gebleven. Oostenrijk heeft succesvolle tournees afgelegd en concerten gegeven op bekende podia en festivals in Marokko, Algerije, Tunesië, Sudan en Egypte.
Sprekers

Verder komt Atti Bahadori spreken over haar leven als jonge Iraanse studente die zevenentwintig jaar geleden in Nederland werd opgevangen. Bahadori gaf haar dochter Nieloefaar op voor muziekles. In 2014 deed het meisje mee met 'Kids Voice'. Nieloefaar gaat ook optreden met een aantal liedjes. De Vrouwen van 'We Do' die zich inzetten voor de vluchtelingen in de kampen van Griekenland en Macedonië, komen vertellen wat ze afgelopen juli hebben gedaan. De uitgenodigde buitenlandse families en de stichting bereiden gerechten en hapjes voor. De opening van het culturele festival wordt gehouden van 14.30 uur tot 18.30 uur in het kerkje en dorpshuis van Zuiderwoude.