Eerste editie Monnickendammer Visdagen

Nieuws

MONNICKENDAM - Voor de eerste keer vinden dit jaar de Monnickendammer Visdagen plaats. Een aantal rokers demonstreert tijdens de vakantieperiode van 10 juli tot 14 augustus op zes vrijdagen het visroken op een plek buiten langs de historische binnenhaven. Bezoekers kunnen de gerookte vis proeven.
Tijdens de Monnickendammer Visdagen worden rond de haven naast het visroken andere ambachtelijke beroepen gedemonstreerd die een relatie met visroken hebben, zoals visnetten boeten en manden maken. Bezoekers krijgen met informatieborden, uitvergrote foto’s en videomateriaal informatie over het visroken en de geschiedenis van Monnickendam.
Plaatselijke acteurs voeren acts op die in het teken staan van de vishandel en verwerking. De Vereniging Oud Monnickendam gaat De Stegh, de voormalige visafslag, deze zomer in gebruik nemen. Ook dit pand wordt dit jaar ingericht als museum en de daaropvolgende jaren als authentieke visafslag. Een combinatie wordt gezocht met de rondleidingen die de vereniging in de zomermaanden op vrijdag verzorgt. Waterlandsmuseum de Speeltoren houdt een aparte tentoonstelling over de geschiedenis van de visrokerij van Monnickendam en gaat dit met een speciale actie promoten. Op een kleine streekmarkt kunnen typische Hollandse producten zoals kaas, brood en worst geproefd worden.
Monnickendam kende vroeger meer dan dertig traditionele visrokerijen. Het jaarlijkse palingroken bij de Jan Haring Race in juli is een succes omdat het aansluit bij deze historie en trekt jaarlijks veel bezoekers. De Monnickendammer Visdagen borduren voort op deze formule. De eerste Monnickendammer Visdag is vrijdag 10 juli en vindt tot en met 14 augustus elke vrijdag plaats.