Lokale producten van Boerderijwinkel Arken Ae

Partnerbijdrage
De yoghurt maakt Nicole zelf op de boerderij.
De yoghurt maakt Nicole zelf op de boerderij. (Foto: Rodi Media/SZ)

ZUIDERWOUDE – Gelegen tussen de landerijen van Zuiderwoude vind je de boerderijwinkel Arken Ae, gerund door familie van Zanten, Jan, Sophie en Nicole. Ben je op zoek naar eerlijke, lokale streekproducten dan ben je hier aan het juiste adres. Verse pompoenen voor in de soep, groente en fruit , zelfgemaakte yoghurt voor bij het ontbijt en goed vlees van koeien en varkens uit de omgeving is een greep uit het assortiment van de winkel die het afgelopen half jaar, deels eigenhandig, is gebouwd door moeder en dochter van Zanten.

Boerin Nicole: “Mijn ouders begonnen 30 jaar geleden met de boerderij in Holysloot en sinds 25 jaar zitten we in Zuiderwoude. Van oorsprong zijn we een melkveehouderij met ruim honderd koeien. Later kwam hier de Bed en Breakfast, fluisterbootverhuur voor in de zomer en nu dan ook de boerderijwinkel bij.” De winkel is eigenhandig in elkaar getimmerd door moeder en dochter. “Uiteraard hebben we niet alles zelf gedaan maar het timmerwerk is niet zo moeilijk, dat heb ik van mijn moeder geleerd, dus dachten we dat doen we gewoon zelf”, aldus Nicole.

Boerderijwinkel op erf

Het resultaat is een mooie winkel op het erf met een groot assortiment lokale producten. Indien het weer het toelaat kan er (als de coronamaatregelen versoepelen) ook een kopje koffie of sapje worden genuttigd in de theetuin, aangrenzend aan de boerderijwinkel.

De yoghurt maak ik zelf en binnenkort gaan we ook starten met het maken van boerenkaas

Nicole: “De yoghurt maak ik zelf en ik wil binnenkort ook gaan starten met het maken van boerenkaas.” Nicole wist al heel vroeg dar ze boerin wilde worden. Ze kreeg het boerderijleven niet alleen met de paplepel ingegoten ook volgde ze diverse cursussen en opleidingen om als boerin aan de slag te gaan. En zo geschiedde. De jonge onderneemster is pas 23 jaar maar heeft duidelijk passie voor haar werk.

Weidevogels

“Ik vind het belangrijk dat we goed bezig zijn voor dier en milieu, en op eerlijke manier onze producten kunnen verkopen. Zo houd ik enorm van weidevogels. Onze manier van op het land werken passen we dan ook geheel aan voor de weidevogels. We maaien niet als er nesten zitten, dan werken we daarom heen. We bemesten het land met ruige mest, dit is een combinatie van stro en mest zodat de weidevogels hier hun nestjes van kunnen maken.”

Lokaal vlees

Nicole werkt samen met ondernemers uit de regio om lokaal vlees aan te kunnen bieden zoals rund- en lamsvlees van het eigen bedrijf en varkens vlees van Morris van Zanten. Dit wordt verpakt door slagerij M. Zeilemaker en ook wild uit waterland is te koop in de boerderijwinkel. “Het is toch een mooi idee als je weet dat een koe een goed leven hebt gehad en je op deze manier, een eerlijke manier, vlees bij de consument kan krijgen?

Wij vinden het belangrijk om goed te zijn voor dier en milieu.

Duurzaam

Veel producten worden tegenwoordig ingevlogen vanuit het buitenland. Hoe duurzaam is dat dan? Ik heb daar wel leuke gesprekken over met klanten. En je moet dat lokale vlees gewoon proeven, het is echt heerlijk!”, aldus Nicole.

Dagelijks geopend

Van 10.00 t tot 20.00 uur geopend. Aandammergouw 10, Zuiderwoude.