Handwerkboutique ’t Winkeltje viert 35-jarig jubileum

Partnerbijdrage
Mary met haar man Joop in 1987 toen ze samen met 't Winkeltje startten.
Mary met haar man Joop in 1987 toen ze samen met 't Winkeltje startten. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM – Bolletjes wol, naald en draad, borduur-en haakpakketten, een stomerijservice en een luisterend oor; dit biedt Mary al 35 jaar lang met haar handwerkboutique ’t Winkeltje in de Kerkstraat van Monnickendam. De boutique bestaat 1 april precies 35 jaar. “We hebben de winkel met z’n allen groot gemaakt, dat hebben we echt samen gedaan. Mijn man Joop , ikzelf, mijn collega’s Anne Sophie, Sylvia, Neeltje en de klanten. Want als die klanten niet komen dan ben je nergens…en ze zijn er nog steeds na al die jaren! Zelfs in de coronaperiode. Ik heb aan al die 35 jaar mooie herinneringen, allen zijn me even dierbaar”, vertelt Mary. 

Is dat winkeltje niet wat voor jou Mary?

“We zijn gestart in 1987. Toen namen mijn man Joop en ik de winkel over van Conny en Jan die deze winkel draaiden aan de overkant. Toen Joop hoorde dat Conny en Jan gingen stoppen met de winkel zei hij meteen; ‘is dat winkeltje niet wat voor jou Mary?’ Waarop ik zei; ‘nou daar zat ik ook al aan te denken’. Joop zei: ‘Nou dan gaan we er toch voor?!’ En zo geschiedde.

Mary draait al 35 jaar lang de winkel waarin ze de klanten adviseert en Joop was verantwoordelijk voor de etalage. “Mijn man is inmiddels overleden, we hebben helaas net geen 50 jaar huwelijk gered, maar met de verkeringstijd erbij natuurlijk wel! Joop deed om de zes weken de etalage en hij gaf les bij de marine, ik stond in de winkel en de stomerij, zo hadden we de taken verdeeld. Helaas is mijn zoon Wim acht jaar geleden ook overleden…na enige tijd heb ik toen besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ik heb ook nog mijn dochter Claudia met haar mooie gezin om mij heen, waar ik heel dankbaar voor ben. Iedereen heeft zo zijn of haar problemen in het leven, de dingen die je meemaakt. Dat zie ik ook bij klanten; soms een lach, soms een traan. Maar ik kijk altijd naar de leuke dingen en blijf positief.”

Mary staat dan ook  nog dagelijks met veel plezier in de winkel. “Ik meen echt dat het elke dag weer gezellig is. Ik ben 75 en denk er niet aan te stoppen, ik ga gewoon door. Ik ontvang schatten van mensen in de winkel die bij mij hun handwerkspullen komen halen; je maakt een praatje met elkaar. Dat is mijn leven. Soms merk je weleens dat het niet lekker gaat met iemand. ‘Kom ff mee zitten, glaasje water?’, zeg ik dan. O, ik hoor van een klant dat ik een sociaal werkster ben”, lacht ze. “Nou dat zal wel meevallen. Ik ben gewoon blij met wat ik doe; de winkel ligt vol met prachtig wol, borduurzijde, knoopjes, veters, elastiek; op de tafel in het midden liggen de bolletjes wol die in de aanbieding zijn. Over aanbieding gesproken, ter ere van ons jubileum hebben we vanaf 1 april tot en met 16 april een leuke actie in de winkel en in de stomerij. We delen cadeautjes uit en voor de kinderen is er een grabbelton. Het tweede kledingstuk wat deze week bij de stomerij wordt ingeleverd gaat voor 35 cent. Kom dus gezellig even ons jubileum meevieren!”, aldus Mary.