Speeltoren in Waterland binnenkort ‘s morgens weer open

Uitgaan
Er is veel nieuws te zien in De Speeltoren.
Er is veel nieuws te zien in De Speeltoren. (Foto: aangeleverd)

WATERLAND -  Het vrijwilligersteam van Waterlandsmuseum de Speeltoren is weer op volle sterkte en zet haar deuren in de zomer wagenwijd open voor bezoekers.

Met ingang van zaterdag 10 juni zijn de openingstijden weer als vanouds op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Een gesprek met de verheugde interim-voorzitter Jan Colaris leert: “Aan onze noodkreet om vrijwilligers is gehoor gegeven en wij zijn heel blij met het aantal nieuwe museummedewerkers dat zich inmiddels heeft gemeld. Het zijn allemaal leuke enthousiaste krachten die hun steentje willen bijdragen om ons museum open te houden. Ik heb het zomerrooster sluitend en wij staan te trappelen om bezoekers te ontvangen en hen wegwijs te maken door onze vijf zalen.”

Nieuwe exposities

En daar valt veel nieuws te zien.  In het museum wordt momenteel hard gewerkt aan twee nieuwe exposities. In de wisselvitrine in de Historiezaal wordt met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de tentoonstelling ‘Van Oude Sluis tot Nieuw Gemaal’ ingericht. Tijdens de bouw van het nieuwe gemaal bij Monnickendam stuitte de aannemer op de resten van een grote houten schutsluis uit de zestiende eeuw. In beelden en unieke archeologische vondsten wordt de geschiedenis verteld van 1400 tot nu. Vanaf 8 juni te zien.

Spektakel

In de Kunstzaal wordt door zes kunstenaars van de Waterlandse Kunstkring gewerkt aan de installatie ‘Gunstige wind, Slag op de Zuiderzee 1573’. Dit wordt een groots spektakel van mobiles met dansende zeilen tegen een enorm panorama van een woeste Zuiderzee. Hiervoor wordt ter plekke een lange wand beschilderd. Belangstellenden kunnen deze making off meemaken op dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling wordt 11 juni officieel geopend.

Cadeautje

Het museum wil de hernieuwde openstelling graag met de bezoekers vieren en daarom krijgt iedere bezoeker, die tussen 11.00 en 13.00 uur binnenkomt, een cadeautje. Dit geldt vanaf 10 juni, tot de voorraad strekt.