Bejaardenoplichter (45) die ook toesloeg in Wateringen veroordeeld

112-nieuws
De meeste vrouwen die de 45-jarige man oplichtte, liepen met een rollator.
De meeste vrouwen die de 45-jarige man oplichtte, liepen met een rollator. (Foto: Pixabay)

Negen vrouwen in de leeftijd van tachtig tot vijfennegentig jaar, waaronder een vrouw in Wateringen, deden aangifte tegen hem: een 45-jarige man die hen in de eerste maanden van 2023 zou hebben opgelicht met een babbeltruc. Woensdag 13 september veroordeelde de rechtbank in Den Haag hem tot een gevangenisstraf van zes jaar. 

Tussen 20 januari en 4 maart 2023 pleegde de 45-jarige verdachte in elk geval zes (bewezen) diefstallen en deed hij één poging tot diefstal door middel van een babbeltruc. De slachtoffers waren allemaal alleenstaande vrouwen van tachtig jaar en ouder. 

Smoes

In essentie ging de oplichter, die in een instelling van Parnassia woonde, steeds op dezelfde manier te werk. De dames waren even buiten de deur geweest om boodschappen te doen, naar de apotheek te gaan of het kerkhof te bezoeken. De meesten liepen met een rollator. Op het moment dat de vrouwen bij hun huis of flat aankwamen, klampte de man hen aan met een smoes: er was misschien ingebroken in hun woning, en dat moest hij even controleren. Ook wilde hij veiligstellen dat er geen inbrekers meer waren. Vervolgens ging hij naar binnen en stal hij zélf kostbare spullen uit de woningen.

Herkenbare kleding

Camerabeelden legden de diefstallen verschillende keren vast. Hoewel de advocaat van de verdachte aandroeg dat je niet duidelijk kon zien op de camerabeelden of het wel de verdachte was, vond de rechtbank de overeenkomsten wél duidelijk genoeg. Zo waren duidelijk zijn witte Nike Air Force-sneakers te zien met een goudkleurig Nike-logo, een zwarte gewatteerde jas van het merk Trapstar met op de rug de letters van het merk, een zwarte trainingsbroek van het merk Cruyff, Daarnaast werd een beige broek die in de woning van zijn ouders is aangetroffen, herkend op de camerabeelden.

Meerdere agenten herkenden de man op verschillende camerabeelden; niet alleen door zijn kleding, maar ook door zijn manier van lopen, postuur en gezicht.

Wateringen

In Wateringen sloeg de oplichter toe op 28 februari. Ook hier gebruikte hij een babbeltruc: hij zei dat er ingebroken was bij de bejaarde vrouw, dat hij zou kijken of er nog inbrekers in de woning aanwezig waren en of er lades openstonden. Zo stal hij van het Wateringse slachtoffer sieraden, meerdere daspennen en een portemonnee met daarin een geldbedrag van 120 euro.

Veroordeling

“De verdachte heeft op doordachte en slinkse wijze zijn slachtoffers uitgekozen en misbruik gemaakt van hun kwetsbare positie, gelet op hun hoge leeftijd en fysieke beperkingen,” sprak de rechtbank in Den Haag bij de veroordeling. “Hij heeft daarbij kennelijk enkel en alleen oog gehad voor zijn eigen financiële gewin en zich niet bekommerd om de gevolgen voor de slachtoffers. Naast de financiële schade die de verdachte hen heeft toegebracht, heeft de verdachte ook hun vertrouwen in de medemens ernstig geschaad en bovendien hevige gevoelens van angst teweeggebracht bij deze kwetsbare slachtoffers.”

De verdachte heeft enkel en alleen oog gehad voor zijn eigen financiële gewin

In 2021 lichtte hij al negen keer mensen op dezelfde manier op. De rechtbank acht de kans groot dat hij opnieuw zal toeslaan. 

De officier van justitie eiste zeven jaar gevangenisstraf, maar omdat niet alle negen aanklachten bewezen konden worden volgens de rechtbank, werd hij veroordeeld tot een iets minder zware straf: voor zes jaar moet hij nu de cel in.