XTC-lab ontdekt in Koopmanstraat Naaldwijk

112-nieuws
Het XTC-lab werd aangetroffen in een opslagbox in de Koopmanstraat.
Het XTC-lab werd aangetroffen in een opslagbox in de Koopmanstraat. (Foto: Google Maps)

In een opslagbox op Koopmanstraat in Naaldwijk is een XTC-lab aangetroffen met een grote hoeveelheid harddrugs - XTC-pillen en speed. Burgemeester Bouke Arends heeft daarom een waarschuwing gegeven aan degene die de box huurt én aan de eigenaar van de box.

Het is op grond van de Opiumwet verboden om soft- en harddrugs te produceren en te verhandelen. “De aanwezigheid van grote hoeveelheden verdovende middelen levert een direct gevaar op voor de omgeving, omdat hiermee criminele activiteiten worden aangetrokken. Bovendien heeft de verkoop van drugs negatieve gevolgen voor de volksgezondheid”, aldus de burgemeester.

Verantwoordelijk

Hoewel de huurder van de opslagbox de feitelijke overtreder was, vindt de burgemeester dat de verhuurder ook verantwoordelijk is. “Hij is verplicht geregeld controles uit te voeren om het risico dat de box wordt gebruikt voor criminele doeleinden zo klein mogelijk te maken. Als verhuurder is hij verantwoordelijk voor wat in de verhuurde opslagboxen plaatsvindt.”

Last onder dwangsom

Doel van de last onder dwangsom - een soort waarschuwing - is de overtreding te beëindigen en herhaling hiervan te voorkomen. De huurder moet € 10.000 betalen als hij weer in overtreding gaat, met een maximum van € 20.000. Voor de verhuurder is de boete bij overtreding € 5.000, met een maximum van € 20.000. De last van de verhuurder geldt voor alle boxen van het bedrijf; dus ook als er in een andere box een XTC-lab wordt opgezet, moet de verhuurder betalen. Als de maximale dwangsom is betaald, kan de burgemeester bij herhaling van de overtreding een nieuwe, hogere dwangsom opleggen. 

Het opleggen van een last onder dwangsom staat los van strafrechtelijke vervolging.