Vrijspraak voor betasting 16-jarig meisje op slaapfeest in Poeldijk

112-nieuws
Er werd flink gedronken op het slaapfeestje.
Er werd flink gedronken op het slaapfeestje. (Foto: Pexels)

Een 16-jarig meisje werd in december 2021 betast tijdens een slaapfeestje in Poeldijk door een 24-jarige Hagenaar. Ruim twee jaar later beschuldigt ze hem van seksueel misbruik en wil vijfduizend euro schadevergoeding. Ook wilde het Openbaar Ministerie dat hij twaalf weken cel kreeg, waarvan zes weken voorwaardelijk. 2 februari deed de Rechtbank Den Haag uitspraak: de inmiddels 27-jarige man is vrijgesproken.

Tijdens die bewuste nacht sliep de man uit Den Haag tussen twee meiden van 16 in: de ene was zijn vriendin, de andere niet. Op het feestje waren zo’n tien à vijftien mensen aanwezig en was er flink gedronken. De Hagenaar was veruit de oudste.

Te veel wodka

Het meisje in kwestie had veel wodka gedronken, overgegeven en werd door anderen op een matras gelegd. De verdachte ging met zijn vriendin in hetzelfde bed liggen; eerst niet aan haar kant, maar uiteindelijk wel, omdat hij “niet comfortabel lag”. Volgens de Hagenaar bewoog het meisje toen uit zichzelf haar billen tegen zijn hand, wat hij als een uitnodiging zag om haar aan te raken. Hij zegt niet haar vagina te hebben aangeraakt, maar de (inmiddels volwassen) vrouw beweert van wel. Ook zegt zij dat hij haar hand richting zijn penis bewoog, waarop zij die terugtrok. 

Waar het de rechtbank vooral om ging, was de vraag of de Hagenaar met opzet het - toen minderjarige - meisje heeft aangezet tot “ontuchtige handelingen”, door misbruik te maken van zijn overwicht.

Groot leeftijdsverschil

De rechtbank gaf aan dat de verdachte wist dat het meisje dronken was en nog niet volwassen; bovendien moet hij hebben geweten dat er een groot leeftijdsverschil tussen hen was, van zeven tot acht jaar. Maar dat hij daarom feitelijk overwicht had, zodanig dat ze hem zijn gang liet gaan terwijl ze dat eigenlijk niet wilde, wist hij mogelijk niet. Het voorval vond spontaan plaats, constateert de rechtbank ook, en de aangeefster heeft zelf naar de verdachte toe bewogen. Ook zijn er geen aanwijzingen waaruit volgt dat het leeftijdsverschil een rol heeft gespeeld. Kortom: de verdachte heeft zijn overwicht niet misbruikt, vindt de rechtbank.

Lichtzinnig en onachtzaam

Wel heeft hij “lichtzinnig en onachtzaam” gehandeld. Hij had er meer rekening mee moeten houden, volgens de rechtbank, dat ze dronken was. Door dat niet te doen is het meisje gekwetst en mentaal beschadigd. Maar een straf krijgt de Hagenaar hier niet voor opgelegd. Hij is dan ook vrijgesproken.

De aanklaagster en de verdachte moeten elk hun eigen proceskosten betalen.