‘Brandweerlieden werden niet bekogeld bij brand in Poeldijk, wel gehinderd’

112-nieuws
De situatie aan de Jupiter in Poeldijk was hectisch in de avond en nacht van 2 op 3 februari.
De situatie aan de Jupiter in Poeldijk was hectisch in de avond en nacht van 2 op 3 februari. (Foto: Ende Media)

Vrijdag 2 februari vond er een grote brand plaats in een pand aan de Jupiter in Poeldijk. Hierbij moest ook de ME in actie komen. Dit zou, volgens meerdere media en een X-bericht van de politie zelf, zijn geweest omdat er brandweerlieden werden bekogeld. Maar dat was niet het geval, verklaren de politie en brandweer op 9 februari in een gezamenlijk statement.

Door Debbie van Eijk

Bij de bestrijding van de brand werden diverse hulpdiensten ingezet, waaronder de brandweer en politie. Er waren veel omstanders aanwezig. Sommige omstanders werden ‘weggejaagd’ door de ME met knuppels en politiehonden. Dit riep na afloop van het incident veel vragen op. Waarom werd de ME ingezet?

Gevaarlijke situatie

De situatie was hectisch, verklaart de politie desgevraagd. In die hectische situatie “is met de toen bekende informatie - een dreigende sfeer met grote kans op escalatie - gevraagd om een noodbevel, waarop de Mobiele Eenheid werd ingezet. De basis voor dat noodbevel is gelegen in het feit dat de hulpverleners werden gehinderd in hun werkzaamheden en dat er sprake was van een gevaarlijke situatie voor de omstanders (mogelijk vrijkomen van giftige stoffen en overslaan van het vuur naar andere panden).”

Niet bekogeld

In landelijke media werd breed uitgemeten dat brandweerlieden tijdens het uitvoeren van hun werk zouden zijn bekogeld. Meerdere getuigen verklaren achteraf aan de redactie van Nieuwsblad Westland dat zij hier niets van hebben meegekregen. Er zijn evenmin opnames van, terwijl er veel mensen aanwezig waren - naast mensen die betrokken waren bij de bedrijfspanden ook ‘ramptoeristen’ - die filmpjes maakten. De brandweer is inderdaad niét bekogeld, bevestigen politie en brandweer nu: “Uit de evaluatie van de betrokken hulpdiensten bleek in tegenstelling tot wat er eerder is gecommuniceerd geen sprake van het bekogelen van brandweerlieden.”

Fysiek contact

Toch werden de brandweerlieden wel gehinderd in hun werk, waardoor de politie het nodig achtte om op te treden tegen de toegestroomde menigte: “Wel was er sprake van fysiek contact (duwen en trekken) tussen de brandweerlieden en omstanders om hen, voor hun eigen veiligheid, weg te houden bij het brandende pand en de aangrenzende panden waar de brand zich mogelijk verder zou verspreiden. Door het optreden van de Mobiele Eenheid werd het rustig op de plaats incident en kon de brandweer zich focussen op het onder controle krijgen van de brand. Zo is het gelukt om de aangrenzende bouwmaterialenhandel grotendeels te redden van de brand.”