Zóveel celstraf krijgt 31-jarige Monsternaar die ex-vrouw stalkte opgelegd

112-nieuws
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels)

Een zaak uit Monster heeft geleid tot een veroordeling van een 31-jarige man door de rechtbank. Na het beëindigen van de relatie met zijn ex-vrouw ging de man op een angstaanjagende manier te werk. Hij belde haar herhaaldelijk, plaatste airtags en schoot zelfs met een vuurwapen in haar straat. 

Als gevolg hiervan heeft de rechtbank hem veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarnaast mag hij gedurende drie jaar geen contact opnemen met het slachtoffer en zich niet in de buurt van haar woning bevinden.

289 telefoontjes

De zaak kwam aan het licht toen de vrouw de relatie met de man beëindigde na een aantal turbulente jaren. De relatie kende al eerder problemen en geweldincidenten. Na de breuk werd de vrouw overspoeld met berichten van haar ex-partner. Binnen een tijdsbestek van drie maanden belde hij haar maar liefst 289 keer, naast honderden mails en berichten die hij stuurde. De rechtbank oordeelde dat de toon van deze communicatie uiterst bedreigend en intimiderend was.

Vuurwapen

Naast het stalken en bedreigen van zijn ex-vrouw, plaatste de man ook airtags en schoot zelfs met een vuurwapen in haar straat. In december 2021 escaleerde het geweld verder toen de verdachte de vrouw opwachtte, haar tegen een auto sloeg en een kopstoot gaf.

Het proces onthulde ook dat de vrouw onder druk van de verdachte twee keer haar aangifte introk. De rechtbank benadrukte dat dit niet vrijwillig gebeurde, maar onder dwang van de verdachte.

Woedebeheersing

De rechtbank legde een strengere straf op dan geëist door de officier van justitie, vanwege de zorgwekkende combinatie van strafbare gedragingen van de man. Naast de gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk, moet de man ook een training in woedebeheersing volgen en zich inspannen voor werk of een opleiding. Verder is hem een contact- en locatieverbod opgelegd voor drie jaar, waarbij hij zich niet binnen 250 meter van de woning van het slachtoffer mag bevinden of contact met haar mag opnemen.

Bron: WOS.