Ondergronds witwasnetwerk ontdekt in Wateringen

112-nieuws
Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. (Foto: Ende Media)

Een uitgebreid crimineel netwerk dat miljoenen euro’s witwaste, is blootgelegd door een gezamenlijke inspanning van de politie en internationale opsporingsdiensten. Eén van de ‘hoofdkantoren’ bevond zich in Wateringen.

De rechtbank heeft gevangenisstraffen tot bijna zeven jaar opgelegd aan de betrokkenen. De organisatie, aangestuurd door een 61-jarige man uit Amsterdam en een nog niet geïdentificeerde medeplichtige, had als geldkoeriers zes klusjesmannen uit Den Haag en omgeving in dienst. Volgens schattingen van het Openbaar Ministerie zou het netwerk bijna een half miljard euro aan drugsgeld hebben witgewassen.

De ontdekking van het netwerk volgde op een tip van de FBI, die samen met de Australische politie cryptotelefoons in omloop had gebracht. De verdachten werkten vanuit twee schijnbare hoofdkantoren, bekend als ‘Kantoor Den Haag’ en ‘Kantoor Amsterdam’, maar deze bleken later gevestigd te zijn in respectievelijk Wateringen en Nieuw-Vennep.

Honderdduizenden euro’s

De werknemers van deze kantoren, die zich voordeden als glazenwassers, schoorsteenvegers en schilders zonder strafblad, werden ingezet als geldkoeriers om onopvallend grote geldbedragen te transporteren. Deze klusjesmannen ontvingen aanzienlijke commissies voor hun werk, volgens het OM honderdduizenden euro’s.

In Wateringen werden maar liefst €1,3 miljoen in contanten ontdekt

Bij een inval in ‘Kantoor Den Haag’, Wateringen dus, werden verborgen ruimtes ontdekt, samen met een geldtelmachine en maar liefst €1,3 miljoen in contanten, die in beslag zijn genomen. Ook werden memo’s onderschept waarin bedragen werden genoemd die werden klaargemaakt of moesten worden klaargemaakt. Justitie schat dat er in driekwart jaar tijd zo’n €165 miljoen door de geldtelmachine is gegaan.

De groep klusjesmannen ontving opdrachten van de vermoedelijke aanstuurders, inclusief ontmoetingslocaties, identificatiecodes en tijdstippen. Aan het einde van hun taken brachten ze verslag uit, waarin bedragen van enkele duizenden tot miljoenen euro’s werden genoemd.

Gevangenisstraffen

De rechtbank heeft gevangenisstraffen variërend van 35 tot 47 maanden opgelegd aan de geldkoeriers, waarbij ze de eisen van justitie iets hebben afgezwakt. De rechter oordeelde dat de verdachten op “grote en professionele schaal” betrokken waren bij ondergronds bankieren, wat resulteerde in een ernstige ondermijning van de rechtsorde.

Een vrouwelijke verdachte van 51 jaar is vrijgesproken van betrokkenheid bij het witwasnetwerk. De zaak tegen de hoofdverdachte wordt op een later tijdstip apart behandeld.

Bron: De Stentor