Tweede coronajaar goed voor 31 sportrecords

Algemeen
Eva Tetteroo maakte een mooie comeback in de atletiek door records te verbreken.
Eva Tetteroo maakte een mooie comeback in de atletiek door records te verbreken. (Foto: PR)

Er zijn in het afgelopen jaar 31 Westlandse records gevestigd, geëvenaard of scherper gesteld, tegen in normalere tijden gemiddeld 40. Toch deed 2021 het veel beter dan 2020, waarin met 10 records een dieptepunt werd bereikt. Die zeer lage score had alles te maken met het schrappen van talloze wedstrijden als gevolg van de coronamaatregelen.

Het ging in 2021 om 25 atletiekrecords en 6 schaatsrecords. Van de atletiekrecords werden er niet minder dan 7 in één wedstrijd geboekt. Het was Jolanda Ammerlaan uit Maasland die ze alle zeven scoorde in de marathon van Rotterdam, waar tal van tussentijden elektronisch worden gemeten. Ammerlaan rent inmiddels in de categorie 65-plus en pakte in die leeftijdscategorie de Westlandse records op de 10, 15 en 20 kilometer alsmede op de halve marathon, de 25 en 30 kilometer en tot slot op de hele marathon.

Arthur van Dijk

Baanatleet Arthur van Dijk mag zich nu in de categorie 50-plus niet alleen de snelste Westlander maar tevens de snelste Nederlander aller tijden noemen op de 1.000 meter. Hij rende op 15 augustus in Den Haag naar 2.42.02. Van Dijk pakte afgelopen zomer ook Westlandse records op 1.500 en 3.000 meter.

Ruben Rolvink

Werper Ruben Rolvink verbeterde afgelopen jaar vijf keer een Westlands record. Dat deed de Naaldwijker bij het kogelstoten indoor één keer en later in de buitenlucht drie keer.
Als junior deed hij in juni mee aan het NK discuswerpen voor senioren in Breda. Het bij de senioren zwaardere gewicht van de schijf bleek geen belemmering om (met een fraai Westlands record) nationaal kampioen te worden.

Hoewel er tot dusver geen Westlandse juniorenrecords worden bijgehouden, was in 2021 het absolute hoogtepunt voor Ruben Rolvink dat hij het Nederlands juniorenrecord discuswerpen verpletterde. Tijdens het NK voor atleten onder de 20 jaar kwam Rolvink in zijn laatste poging tot 68,76 meter. Dat is dik 5 meter verder dan het Nederlands record U20 van de roemruchte Rutger Smith uit 1999.

Eva Tetteroo

In 2021 was 4 juli een bijzondere dag in de Westlandse vrouwenatletiek. Na lange tijd keerde Eva Tetteroo uit ’s-Gravenzande terug in wedstrijdtenue. Zij had ruim vijf jaar eerder (14 mei 2016) het Westlands record hoogspringen op 1,72 meter gebracht. Vervolgens liep het destijds 18-jarige meerkamptalent tegen een ‘knak in een voet’ op. De veronderstelling dat die blessure na een week of zo weer voorbij zou zijn, bleek letterlijk en figuurlijk een zeer pijnlijke misvatting: ze raakte enkele jaren uit beeld.

Maar op deze dag keerde zij terug in het competitieteam van Olympus ’70. En wat voor een terugkeer: zij won het onderdeel hoogspringen met een nieuw Westlands record: 1,75 meter. Binnen een maand volgden nog twee verbeteringen van zo’n record, op de 100 meter horden en bij het kogelstoten.

Nog vier andere atleten uit onze streek verbeterden dit jaar een of meer Westlandse records. Tom de Gelder uit Den Hoorn, die wegens zijn studie in Nijmegen woont, deed dat op de 1500 meter indoor. Fleurine van Beek uit Wateringen, die niet echt met haar prestaties te koop loopt, verbeterde zowel binnen als buiten het Westlands vrouwenrecord bij het polsstokhoogspringen.

Tot slot twee wegatleten. Erwin Sparreboom uit Hoek van Holland is sinds 28 november de snelste 50-plusser van de regio op de halve marathon en Lierenaar Johan Stolze vond het bereiken van de 70-jarige leeftijd een welkome uitdaging. Hij pakte in die leeftijdscategorie drie records. Eerst ging het om de 25 en de 30 kilometer en op 24 oktober ging in Rotterdam een niet gedroomde droom in vervulling. Een opgetogen Stolze liet weten: “Niet gedacht dat ik het kon, maar na een marathon met superbenen is het gelukt. Het record van de voor mij legendarische loper Henk Groenewegen is verbroken.”

Schaatsrecords

Jutta Leerdam uit ’s-Gravenzande boekte dit jaar maar weer eens twee Westlandse records bij het schaatsen. Dat deed zij op de 500 meter en de 1500 meter.
Bij de schaatsende mannen is er in 2021 een eind gekomen aan een droogteperiode van acht jaar. In 2013 was het Jesper van Veen uit Naaldwijk die als eerste Westlander de 500 meter binnen de 36 seconden reed (35,99 in Calgary). Naaldwijker Armand Broos (20) dook op 29 oktober jl. twee keer onder die tijd en heeft dat afgelopen week nog eens twee keer geflikt, om bij de jaarwisseling uit te komen op 35.51.

Alle records zijn te zien op de website: www.westlandse-records.nl.

Jolanda Ammerlaan zette zeven records op haar naam tijdens de Marathon van Rotterdam.
Erwin Sparreboom is de snelste 50-plusser uit de regio.