Westland motiveert opnieuw waarom Westbrick niet mag bouwen

Algemeen
Afbeelding
(Stockfoto)

De gemeente Westland heeft voor de Raad van State (RvS) opnieuw gemotiveerd waarom ontwikkelaar Westbrick geen arbeidsmigrantenhotel mag bouwen op het Maasdijkse bedrijventerrein Honderdland. De raadscommissie is akkoord gegaan met het voorstel. De RvS neemt het straks onder de loep en spreekt dan weer een oordeel uit.

Wethouder Cobie Gardien (LPF, Ruimtelijke ordening) betoogt dat de gemeente nooit een ‘ongebreidelde bouw van arbeidsmigrantenhuisvesting’ op Honderdland fase 2 heeft gewild. Dat was de reden om in 2017 de vergunning voor Westbrick te weigeren. Uitzendbureau NL Jobs kon er wel een bemachtigen. Niet eerlijk, vindt Westbrick en werd in het gelijk gesteld door de Raad van State.

Onsamenhangend beleid

Het bestuursorgaan betichtte de gemeente van onsamenhangend beleid door uitzendbureau NL Jobs wel en Westbrick geen vergunning te verstrekken. De ontwikkelaar zou geen eerlijke kans hebben gekregen een aanvraag in te dienen, terwijl de gemeente wist dat Westbrick dit graag wilde.

De RvS heeft de eerste herziening van maart 2019 vernietigd. De gemeenteraad moest er nog eens over praten. Dat heeft zij dinsdagavond in de raadscommissie gedaan.

Spreiding

De raadsfracties zijn tegen de bouw van een derde arbeidsmigrantenhotel in Maasdijk.

CDA raadslid Jaco Eeltink wijst erop dat de gemeente de huisvesting van arbeidsmigranten wil spreiden in Westland. Maasdijk heeft al een Polenhotel en krijgt er via NL Jobs er nog een bij, een derde Polenhotel in Maasdijk komt er wat betreft het CDA niet. “Maasdijk heeft zijn steentje al bijgedragen.’’

LPF Raadslid Peter Valstar wijst erop dat Maasdijkers buiten Honderdland fase 2 al overlast ervaren van het bedrijventerrein. “We hebben niet voor niets huizen uitgekocht voor de ontwikkeling van Honderdland. Bewoners buiten het gebied hebben nu al last van Freight Line.’’ Valstar voert aan dat arbeidsmigranten ook langer dan zes maanden op de locatie wonen en dan worden blootgesteld aan allerlei vormen van overlast. “Die kan mogelijk gezondheidsschade veroorzaken. Daar moet geen arbeidsmigrantenhotel komen.’’

Zwaarste milieucategorie

Op de locatie waar Westbrick wil bouwen ligt de zwaarste milieucategorie, zegt wethouder Gardien. Zij stelt dat dit negatieve effecten kan hebben op de gezondheid van bewoners.

Westbrick deed een aanvraag voor de bouw van een hotel. Maar de gemeente ziet dat het bedrijf er arbeidsmigranten wil huisvesten.

Gardien houdt de commissie voor dat voor een onderkomen voor kort verblijf – een hotel - andere normen gelden dan voor een gebouw dat huisvesting biedt aan arbeidsmigranten. Als er sprake is van huisvesting, moet de gemeente erop toezien dat dit gebeurt in een gezond leefomgeving. Huisvesting en een bedrijventerrein waarop de zwaarste categorie rust, gaan niet samen.

Gemeentebelang Westland hoopt dat de nieuwe motivatie voldoende is onderbouwd. “Als we voor de derde keer worden terug verwezen door de raad van State, wordt het erg lastig,’’ spreekt René Lelieveld zijn vrees uit. Ook het CDA vindt een wankel evenwicht in de motivatie.

PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier mist een echte, goede motivatie. “De Raad van State vroeg waarom de een wel en de ander niet mag bouwen, maar is de reden daarvoor met dit voorstel wel gemotiveerd? ’’

Westland Verstandig is onder voorbehoud akkoord gegaan met het voorstel, maar fractievoorzitter Peter Duijsens vindt de motivatie voor verbetering vatbaar. Hij doet de wethouder binnenkort een voorstel daarvoor.

Voldoende

Volgens Gardien is de onderbouwing voldoende bekeken door verschillende experts. “Het nieuwe besluit is aangescherpt en opnieuw intern getoetst.’’

Hoewel de motivatie in de commissie werd vergeleken met koorddansen, is zij wel overtuigd door de wethouder. Het voorstel hoeft daarom niet meer raadsbreed te worden besproken en gaat als zogenaamd hamerstuk naar de gemeenteraadsvergadering van 25 januari. Daarna kan het naar de RvS.