MKB, horeca en burgemeester schrijven noodkreet aan Rutte

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

MKB Westland, Horeca Nederland afdeling Westland en de Westlandse gemeenteraad vragen minister-president Mark Rutte om bij het bepalen van het coronabeleid voor een aanpak te kiezen die minder impact heeft op de horeca en het midden- en kleinbedrijf. Dat schrijven MKB-voorzitter Shirley Schelkers, Horeca Nederland afdeling Westland-voorzitter Ronald van Gaalen en burgemeester Bouke Arends in een brief aan Rutte.

De schrijvers zeggen begrip te hebben voor de noodzaak van de maatregelen, maar vinden dat die wel ‘proportioneel en uitlegbaar’ moeten zijn. “Zo is het bijvoorbeeld lastig te begrijpen dat weekmarkten geheel opengehouden worden, terwijl bij een eerdere lockdown alleen essentiële kramen welkom waren. Kleding verkopen op de markt is toegestaan, maar een kledingrek voor de winkel plaatsen (en dan verkopen) is niet toegestaan. Ook het openhouden van ‘drogisterijen’ die schappen vol speelgoed verkochten rond de feestdagen, terwijl een speelgoedwinkel de deuren gesloten moest houden, doet deze ondernemers veel pijn.”

Aan de regelingen hebben de ondernemers niet voldoende om te kunnen overleven, stellen de instanties. “Waar de buitenwereld denkt dat ondernemers ‘het wel redden met de regelingen’ zien wij juist dat deze allerminst toereikend zijn. Met de huidige eisen kan slechts een klein aantal ondernemers aanspraak maken op de tegemoetkomingen. Buffers zijn door twee jaar corona al verdwenen en kosten en uitgestelde betalingen blijven oplopen. We zien dat ondernemers momenteel regelingen aanvragen en tegelijkertijd voorgaande regelingen aan het afbetalen zijn”, aldus de schrijvers. 

Ook het feit dat een aanvraag voor steun alleen over een volle maand kan worden aangevraagd, terwijl de lockdown van 14 december tot - zoals tot op heden is gecommuniceerd - 14 januari. 

De ondertekenaars van de brief geven aan ervan overtuigd te zijn dat winkels, horecaondernemingen en sportscholen op een veilige manier open kunnen en dat een heropening goed zou zijn voor de gezondheid en het welbevinden van niet alleen de ondernemers, maar ook de inwoners. “Onze ondernemers zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheden, willen hun bijdrage leveren en zijn ten volle bereid zich aan maatregelen te houden als hun onderneming open mag.”

Schelkers, Van Gaalen en Arends sluiten af met een oproep: “Wij vragen u dit mee te laten wegen bij uw nadere overwegingen inzake al dan niet verlenging van de geldende maatregelen. Laten we met elkaar zuinig zijn op deze branches. Als de pandemie voorbij is hebben we elkaar hard nodig.”

De volledige brief is hier te lezen.