Gezocht: 250 klaar-overs voor padden

Algemeen
Wie helpt deze padden veilig de weg over te komen?
Wie helpt deze padden veilig de weg over te komen? (Foto: PR)

Natuurlijk Delfland is op zoek naar 250 volwassenen die willen helpen bij de jaarlijkse paddentrek.

Wanneer de dieren tussen half februari en begin april weer uit hun winterverblijf komen en naar hun voortplantingsplaats willen, moeten ze daarvoor dikwijls een weg oversteken. Voor veel van de padden loopt dat niet goed af. Daarom zet Natuurlijk Delfland ieder jaar vrijwilligers in om de dieren veilig over te zetten.

Wie padden nèt wat te glibberig vindt kan alsnog een steentje bijdragen: ook kikkers en salamanders mogen naar de overkant worden gebracht.

Elke paddenoverzetter moet één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode van half februari tot half april. Per avond ga je ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast noteer je zowel de dode als de levende dieren. Neem een zaklamp mee. Er worden reflecterend hesje ter beschikking gesteld en informatiefolders om uit te delen aan passanten.

Opgeven voor Delfland bij Geert van Poelgeest via 06-33001742 of natuurlijkdelfland@knnv.nl. Kijk ook op www.delfland.knnv.nl/padden-overzetten/. Op 26 januari is er een zoominstructie ‘Help de padden’, van 20.00 tot circa 21.30 uur.