Het kleine prototype van de zelfsturende Westlander.
Het kleine prototype van de zelfsturende Westlander. (Foto: Thierry Schut)

ISW Hoogeland ontwikkelt zelfsturende Westlander

13 jan, 21:47 Algemeen

Komt de veilingschuit weer terug? Als het aan de Technasiumleerlingen van ISW Hoogeland ligt wel. Zij reageerden op een oproep op sociale media van BoereGoed en Advier om de uitdaging op te pakken om een prototype van een schuit te ontwikkelen waarmee één schipper meerdere schuiten vanuit het Westland naar Delft kan varen.

Nu de wegen steeds voller raken en steeds meer klanten uit de regio van het Westland graag lokaal geproduceerd voedsel willen kopen lijkt het bijna logisch het ‘Westlandse water’ weer in gebruik te nemen als infrastructuur voor het vervoer van groente.

Tientallen jaren geleden vervoerden Westlandse telers hun producten met trekboten naar de veilingen. Daar vandaan vertrok het naar steden in binnen- en buitenland. In een brainstorm van BoereGoed en Advier ontstond het idee om zelfsturende elektrische boten met Buurtboxen van BoereGoed ‘s nachts vanuit Westland en Midden-Delfland te laten varen naar Delft, vanwaar ze dan met fietsen verder vervoerd worden. Spannend, maar helemaal niet onrealistisch! Zeker niet als het uitgangspunt is dat één schipper vanaf de wal vanuit een vaste locatie meerdere schuiten bestuurt. Deze schuiten moeten dan echter wel grotendeels zelfstandig kunnen varen.

Een groep slimme scholieren van ISW Hoogeland reageerde op de oproep en voert dit project uit als eindexamenwerk voor het Technasium: “Het is echt een hele uitdaging waar van alles bij komt kijken en dat maakt het project zo leuk. Zo moeten we de boot vaarklaar maken, sensoren uitzoeken, het stuursysteem ontwerpen en alles programmeren. Daarnaast hebben we ook zelf een begroting gemaakt en sponsoren gezocht”, aldus team Navis, bestaande uit Lars, Niek, Jasper, Remon en Finn. 

Met behulp van Priva, stichting 3SO, Comfective BV en de begeleiding van diverse experts werken zij aan een prototype op schaal waarmee ze de uitdaging aangaan een 4-tal buurtboxen over een vast traject te verplaatsen zonder dat er een schipper aan boord is. Begin februari wil het team voor het eerst te water te gaan om de boot uitvoerig te testen. Op 10 maart presenteren ze hun eindexamenwerk op school. ISW Hoogeland roept overigens ondernemers op om vooral contact op te nemen als er uitdagingen bestaan.

Afbeelding
Op de pijp met... Nancy van Zanten Algemeen 22 mei, 07:30
Afbeelding
Eindvoorstelling Papillon in De Naald Algemeen 21 mei, 11:08
Afbeelding
Tijdens Bunkerdag gaat Atlantikwall-erfgoed voor één dag open Algemeen 20 mei, 18:58
Afbeelding
Senioren LTC ’t Loo De Lier in het nieuw Algemeen 20 mei, 14:53
Afbeelding
700 leerlingen bezoeken Westlandse bedrijven Algemeen 20 mei, 11:05
Afbeelding
Mondzorg op maat opent nu ook haar deuren voor de algemene tandheelkunde in ’s-Gravenzande Bedrijf in Beeld 20 mei, 09:56
Afbeelding
Meerdere gewonden bij ongeval Veilingroute Algemeen 20 mei, 06:25
Afbeelding
Laatste kouwe tuinder weer op witte doek Algemeen 19 mei, 17:56
Afbeelding
Start boorwerkzaamheden aardwarmte Maasdijk Algemeen 19 mei, 15:56
Afbeelding
Kent u iemand die een lintje verdient? Algemeen 19 mei, 14:21
Afbeelding
AWP: “In vier jaar tijd heeft Delfland geen rivierkreeft gevangen” Algemeen 19 mei, 13:28
Afbeelding
Aantal WW-uitkeringen ongekend laag in Haaglanden, grote tekorten in ICT Algemeen 19 mei, 11:08
Afbeelding
Cleanup Team zamelt 45.837 blikjes in Algemeen 19 mei, 10:44
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Westland

Op Rodi Westland volg je het laatste nieuws uit Westland. Rodi Westland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Westland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Westland in je mailbox.